Poslanci ukončili rokovanie skôr, pokračovať budú v utorok

0
Na snímke podpredsedovia NR SR zľava Gábor Grendel (OĽaNO) a Juraj Šeliga (Za ľudí) Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok rokovanie skôr. Zvyčajne v tento deň rokujú do druhej hodiny popoludní. Do lavíc zasadnú opäť v utorok (1. 12.), keď majú naplánované viaceré body z dielne rezortu hospodárstva či spravodlivosti. V utorok by mali poslanci zároveň voliť generálneho prokurátora.

V závere štvrtého rokovacieho dňa 18. schôdze podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) predstavil novelu zákona, ktorou má Slovensko zaviesť do svojich právnych predpisov legislatívu Európskej únie (EÚ), ktorá umožňuje národnú ochranu označení pôvodu a zemepisných označení iba na nepoľnohospodárske výrobky. Ochranu označení pôvodu a zemepisných označení poľnohospodárskych výrobkov a potravín, vína, aromatizovaných vínnych výrobkov a liehovín by mala zabezpečovať Európska komisia (EK).

V piatok plénum schválilo novelu zákona, ktorá upravuje pravidlá pri rezervách v rozpočte, ale napríklad aj návrh zákona, na základe ktorého bude od budúceho roka jedna sadzba dane na benzín a jedna na naftu.

Plénum tiež v piatok hlasovalo aj o výročných správach o činnosti Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za minulý rok. Správu o GP poslanci neodobrili a správu o činnosti ÚŠP odmietli. Správu o činnosti ÚŠP prišiel do parlamentu v piatok odprezentovať zástupca špeciálneho prokurátora Alexander Biró.

Zadržanie a stíhanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je podľa Biróa tragédiou nielen pre ÚŠP, ale pre prokuratúru ako takú a pre všetkých prokurátorov. Vysvetlil, že po zadržaní Dušana Kováčika prehľadala polícia jeho kanceláriu. Informoval, že spolu s vedením prokuratúry prešli spisy, ktoré sa tam našli. Dodal, že správu o činnosti prokuratúry vypracoval on spolu s ďalšími riaditeľmi odborov a oddelení, pričom ju doterajší špeciálny prokurátor len odobril.

- Reklama -