Baránek: Premiér Matovič prepaľuje všetky témy. Keby prepálil len voľbu prokurátora, bola by to aspoň relevantná téma

3
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook)

Prečo podmieňuje premiér Matovič osobou generálneho prokurátora odchod z vlády? Generálny prokurátor je dôležitá funkcia aj pre možnosť zahladzovania vecí, vysvetľuje zvýšenie nervozity v koalícii politický analytik Ján Baránek. Pripomeňme si ešte slová premiéra: „Upozornil som koaličných partnerov, ešte pred vypočúvaním, že sa mi dostalo do uší, že niektoré politické strany urobili dohody s mafiou či jednou alebo druhou, ak by sa niečo také stalo, tak OĽaNO vystúpi z koalície a je koniec.”

Opäť sa otázka voľby generálneho prokurátora stáva hraničnou pre celú koalíciu: buď – alebo. Nepripomína vám to november 2010 a volebnú traumu vtedajšej premiérky Ivety Radičovej?

Do istej miery áno. Neviem, koho mal na mysli, či SaS, alebo aj Sme rodina, alebo aj Za ľudí keď hovoril o možných dohodách s mafiou…

Prečo je práve táto téma generálneho prokurátora znova taká bičujúca…

Generálny prokurátor je veľmi dôležitá osoba, ak hovoríme o snahe vykoreniť korupciu na Slovensku. A je dôležitá aj pre prípadné “zahrabávanie pod koberec”. Prokuratúra je celkovo prísne prísne hierarchická, naviazaná na systém príkazov, preto je tá funkcia tak dôležitá. Skôr ma prekvapuje, že sa takéto úvahy vôbec dostali na povrch, teda asi sú reálne. A asi sú nejaké dohody na nejakom kandidátovi prípadne aj s opozíciou, čo by samo o sebe nebolo závadové, keby čím viac poslancov zahlasovalo za generálneho prokurátora a jeho voľba išla naprieč politickým spektrom: Neviem, ktorého kandidáta mali na mysli a neviem, či by takýto kandidát bol schopný toho zametania pod koberec…

Nemyslíte si, že premiér zbytočne prepaľuje túto tému? Že dáva osud koalície do hry kvôli jednej voľbe?

On prepaľuje všetky témy. Keby prepálil len túto, bola by aspoň relevantná.

Premiér nepriamo obvinil svojich koaličných partnerov, keď povedal, že počul, že niektoré strany spravili v tejto otázke dohodu s mafiou. Miera dôvery je v koalície celkovo otázna, toto tomu zrejme nepomohlo. Má takáto koalícia z dlhodobého vôbec šancu dokončiť mandát?

Nie. Nepamätám si takúto koalíciu. Takú, ktorá sa správa tak, že jej časť je súčasťou opozície. To je škandalózne a obzvlášť v dnešnej krízovej situácii a oni sa vybíjajú vo vzájomných útokoch… A tu vidieť, že Matovič nie je kompetentný vládnuť a nemal by byť premiérom. Nemá na to predpoklady, nie je tímový hráč, všetko berie ako útok na svoju osobu. On je najlepší epidemiológ, ekonóm… Celé je to zlé. A čím skôr koalícia vymení premiéra, tým lepšie a celému národu by odľahlo. Veď koalícia môže fungovať aj bez neho.   

Matovič v minulosti slobodu poslancov pri hlasovaní v parlamentne staval do roviny synonyma demokracie. Dnes hovorí, že ak niekto nezahlasuje tak ako sa koalícia dohodne, jeho OĽaNO odíde z koalície.

On je oportunista. Uprednostňuje to, čo sa mu práve ako hodí. To nie je zásadový postoj.

V súvislosti s návrhom SaS na riešenie pandémie najskôr odkazoval Sulíkovi, že sa ani nemusí unúvať vymyslieť vymyslené, teraz otvorene ešte pred rozhodnutím odborníkov hovorí, že je to plán do pekla. Myslíte si, že je premiér vôbec otvorený druhému názoru? Že pripúšťa v zásadných témach v koalícii debatu?

Nie, skôr posúdi návrh ako odborníci. To bolo vidieť aj keď štúdiu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) označil za kotlebovský hoax (išlo o štúdiu profesora John P. A Ioannidisa z renomovanej univerzity Stanford o smrtnosti koronavírusu – pozn. pl.sk). V tomto už pripomína dynastiu Kimov v Severnej Kórei. Je to absolútna strata zmyslu pre realitu, sebastredné, egocentrické. 

Pre SaS sú jeho reči o možnom odchode z koalície zámienkou na ukončenie premiérovania… To tiež nesvedčí o dôvere. Čo by to znamenalo následne? Automaticky predčasné voľby?

Predčasné voľby. Ale keby vymenili len premiéra, koalícia pokračuje. Ale je tam problém. Stačí, aby jeden poslanec dal podnet na ústavný súd, že sú porušené jeho ústavné práva, tak by to mohlo dopadnúť ako v Česku, že ústavný súd zamietne predčasné voľby. Ani v našej ústave sa nikde nepíše o predčasných voľbách. Nikto to zatiaľ neurobil a keby tak niekto spravil, mohli by sme potom mať úradnícku vládu. 

Matovičovi síce časť voličov odchádza, ale určite sa mu tvorí jadro voličskej základne, ktoré roky získaval práve hraničným riešením situácie. Vedel by však svojim voličom odkomunikovať aj odchod z tejto vlády a jej položenie?

Jemu to je jedno, takto nerozmýšľa. Emócie prevažujú a tá, že niekto koná napriek jeho uvažovaniu, je silnejšia ako racionálne uvažovanie. Vo vzťahu jeho voličom by mu to ale určite nepomohlo. Ale raz pri riešení covidu v jednej situácii povedal, že mu je to jedno, koľko voličov stratí, takže takto on neuvažuje.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Pán Kováč, teraz ste sa Vy ukázali ako amatér! Totižto, žiadne referendum, aj keby sa ho zúčastnili všetci voliči a všetci by boli proti tejto banda vláde, právne nezaväzuje parlament k tomu, že to referendum musí rešpektovať! Je to bohužiaľ tak! Inak s Vaši príspevkom súhlasím, až na to hodnotenie pána Baráneka. V politike má bezpochyby prehľad!

  2. Ty si naozaj amater, nuz pravda je celkom inde tu zmena bola potrebna len nie zmenu ktoru tu mame teraz. To ze ludia volici sa zmylyli je pravda, ale to neznamena ze tato vladna koalicia diktatora matovica aspol ma terorizovat obcanov slovenska styri roky. Tomu treba zabranit v kazdom pripada a
    vsetkymi zakonymi prostriedkami ktore nam poskytuju demokraticke zakony.Jednym z nich a najucinejsim sa zda ze je vseludove hlasovanie takzvane referendum ktore je podla ustavy SR. samozrejme zaväzne pre parlament slovenskej republiky a jej poslancov.Pokial sa v referende ludia vyslovia pre odchod tejto vlady tyrana Matovica a jeho poskokov.

  3. Neskoro ale predsa!!! toto bolo potrebné ľuďom vysvetľovať pred voľbami!!! Poznáte to hádam všetci o rozliatom mlieku, že? Tak toto je detto!!! Teraz je už neskoro vyplakávať, keď ten zlodej a plagiátor má ústavnú väčšinu!!! A nie hoc akú, dokonca disponuje 95 hlasmi!!! Teraz je už neskoro plakať. Teraz treba zaťať zuby a vytrpieť si to. Za toto sa môžete poďakovať sami sebe, mainstreamu a mimovládkam, ktoré kopali do predchádzajúcej vlády zo všetkých síl. Tak teraz si užite tohoto blázna!!!

Comments are closed.