Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalšieho slovenského okresu

0
Na ilustračnej archívnej snímke chovná farma Čalovka. Preventívne usmrtenie zahŕňalo všetkých zhruba 220 chovaných ošípaných. Foto: TASR

Revúca je jedenástym okresom v rámci SR, do ktorého sa rozšíril africký mor ošípaných (AMO). Informuje o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

„Dňa 19. novembra bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na AMO u dvoch diviakov na území poľovného revíru Gemer v okrese Revúca. V susednom okrese Rožňava bolo zaznamenaných už niekoľko pozitívnych prípadov AMO u diviačej zveri. Aj v okrese Rimavská Sobota bol u uloveného diviaka potvrdený AMO ešte v závere mesiaca júl,“ uvádza  MPRV, podľa ktorého tak výskyt v tejto oblasti bolo možné očakávať.

Rezort dodáva, že príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, respektíve zabezpečiť jej spomalenie.

Podľa ministerstva sa počet prípadov AMO v Európe počas tohto roka dostáva na hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. „V okolitých krajinách zaznamenali takmer 10 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Maďarsku – cez 3600 a viac ako 3500 v Poľsku,“ konkretizuje rezort.

- Reklama -