Firma Axon vytvorila protilátky zabraňujúce množeniu SARS-CoV-2

0
corona, coronavirus, virus
Koronavírus. Foto: Pixabay

Biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience vytvorila terapeutické protilátky, ktoré dokážu zabrániť množeniu nového koronavírusu. Ich účinnosť úspešne otestovali na živom víruse v spolupráci s Virologickým ústavom Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Začala sa tiež príprava humanizačného procesu potenciálnych terapeutických protilátok, ktorý je nevyhnutným krokom na začatie klinického skúšania. TASR o tom informoval Michael Matis zo spoločnosti.

„Počas vývoja vakcíny sa nám podarilo pripraviť protilátky, ktoré sme používali na mapovanie zraniteľných miest vírusu. Niektoré z nich dokázali kompletne eliminovať vírus a preukázali tak svoj terapeutický potenciál. Ich účinnosť sme potvrdili v niekoľkých ďalších koncepčne odlišných testoch, ktoré sme vyvinuli na našom pracovisku. V ďalšom kroku sa sústredíme na proces humanizácie a následne by sme začali výrobný proces. Tieto kroky sú nevyhnutné pre začiatok klinického skúšania,” vysvetlil vedecký riaditeľ Axonu Norbert Žilka.

Na pracovisku Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sa účinnosť vybraných kandidátových protilátok skúša priamo na živom víruse SARS-CoV-2, ktorý sa množí na bunkových kultúrach. Výsledky týchto testov ukázali, že protilátky dokázali účinne zabrániť interakcii vírusu s hostiteľskou bunkou a zamedziť tak jeho množeniu. Ako priblížil Boris Klempa zo SAV, pri tejto spolupráci využívajú test, ktorý sa označuje ako Plak-redukčný neutralizačný test. Test musí prebiehať v špecializovanom laboratóriu s úrovňou biologickej bezpečnosti 3 (BSL3), keďže sa pracuje priamo s infekčným vírusom, konkrétne našim izolátom BMC5.

„Štúdia prebieha v striktne zaslepenom móde, takže od kolegov dostávame len očíslované vzorky, ktoré následne vyhodnocujeme z hľadiska ich schopnosti neutralizovať vírus, teda schopnosti zabrániť vírusu v infekcii buniek. U viacerých takýchto zaslepených vzoriek sme pozorovali veľmi jednoznačnú neutralizačnú aktivitu,” uviedol.

- Reklama -