V Bratislavskom kraji je takisto účasť na testovaní výrazne nižšia

0
testovanie (Foto: TASR)

Priebeh testovania v obciach Bratislavského kraja kopíruje situáciu z ostatných miest a obcí, v ktorých realizujú víkendové pretestovanie na nový koronavírus. Účasť na dobrovoľnom testovaní je výrazne nižšia ako počas celoplošnej akcie, v ktorej boli otestovaní zvýhodnení voči tým, ktorí sa testovať nedali.

V Bratislavskom kraji testujú v Plaveckom Mikuláši v okrese Malacky, Vinosadoch v Pezinskom okrese a v obciach Reca a Hrubý Šúr v okrese Senec. Rozhodol o tom fakt, že v spomínaných obciach zaznamenali ešte v prvom celoplošnom kole testovania (31. 10. – 1. 11.) vyšší ako jednopercentný podiel pozitívne testovaných.

Len o jednu stotinu túto hranicu prekročili v Plaveckom Mikuláši. “Účasť je v porovnaní s vtedajším testovaním nanajvýš tretinová,” uviedol starosta Peter Válek. Podobnosť s predchádzajúcim testovaním je v tom, že opäť sa do obce chodia testovať ľudia, ktorí majú trvalé bydlisko inde. “Dokonca počas predpoludňajších hodín tvorili väčšinu z približne 30 tých, ktorí sa prišli otestovať,” skonštatoval.

O približne tretinovej účasti v porovnaní s celoplošným kolom hovorí aj starosta Hrubého Šúra Adrián Takács. “Kým vtedy sme mali v sobotu k 14.00 h pretestovaných približne 400 ľudí, dnes k 15.00 h to bolo 150 osôb, traja z nich mali pozitívny výsledok,” dodal starosta.

O tom, že je málo ľudí a že nie je potrebné skúmať dĺžku čakania, komunikuje na sociálnej sieti s občanmi aj obec Vinosady.

Víkendové pretestovanie sa koná v 458 mestách a obciach. Tentoraz je dobrovoľné. Ľudia sa môžu testovať od 8.00 do 20.00 h. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) oznámil, že k 12.00 h sa na ňom zúčastnilo 31.548 ľudí. Pozitívny test malo 602 z nich, čo v priemere predstavuje 1,91 percenta. Najväčšie číslo pozitívne testovaných evidovali vojenské veliteľstvá Hlohovec a Zvolen.

- Reklama -