Žilina: Nemocnica otvorila mobilné testovacie miesto na nový koronavírus

0
Nápis na betóne v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline upozoňujúce na odstupy pre ľudí počas odberov na testy nového koronavírusu. Foto: TASR

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline tento týždeň otvorila mobilné odberové miesto na realizáciu antigénových testov na nový koronavírus. Od pondelka (16. 11.) zdravotníci otestovali 206 ľudí, pozitívny výsledok zistili v 13 prípadoch. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Záujemcovia sa môžu na antigénový test objednať vopred elektronicky alebo priamo navštíviť odberové miesto nachádzajúce sa na novom parkovisku za pavilónom gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice. “Antigénové testy realizujeme pre verejnosť bezplatne každý pracovný deň od 7.00 do 15.00 h, pričom klienti, ktorí sa vopred objednajú na presný čas cez internet, sú vybavovaní prednostne,” uviedla vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

Elektronická rezervácia termínu je dostupná prostredníctvom stránky www.objednatvysetrenie.sk – Mobilné odberové miesto Žilina. “Záujemcovia sa môžu objednať veľmi jednoducho z pohodlia svojho domova a nemusia náhodne čakať v rade, kým sa vybavia. Samozrejme, testujeme i ľudí, ktorí prídu bez objednania. Odberové miesto je však určené len pre peších, antigénové testy nerobíme priamo z auta,” priblížila Tvrdá.

V areáli FNsP okrem mobilného odberového miesta pre antigénové testy naďalej fungujú tiež tri odberové stany pre PCR testy. Nachádzajú sa priamo za rampami, za vjazdom z Nemocničnej ulice.

PCR testy realizujú len na základe platného COVID passu. Pacienti sa teda musia vopred objednať elektronicky cez www.korona.gov.sk alebo telefonicky na call centre Klinickej biochémie. “Upozorňujeme, aby nepristupovali k PCR odberovým miestam, pokiaľ nemajú stanovený termín vyšetrenia. Zároveň prosíme záujemcov, ktorí prichádzajú na testovanie, aby sledovali značenie, či sa nachádzajú pri stane na PCR alebo antigénový test,” zdôraznila vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti žilinskej nemocnice s tým, že antigénové odberové miesto sa nachádza až za pavilónom gynekológie a pôrodníctva pri záchytnom parkovisku.

- Reklama -