Nitra: Testujú aj obce, v ktorých malo pozitívne testy minimum obyvateľov

0
4. kolo testovania (Foto: TASR)

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa začalo v Nitrianskom kraji v 51 obciach v siedmich okresoch. Testovacie miesta sú zriadené najmä v kultúrnych domoch, budovách obecných úradov, školách a na športoviskách, ale aj v synagóge.

V Hrušovanoch v okrese Topoľčany zriadili odberné miesto Ozbrojené sily SR, obec sa odmietla na plošnom testovaní podieľať. „Počas predchádzajúceho celoplošného testovania bolo v obci vykonaných 1800 testov. Z 18 pozitívne testovaných boli z našej obce traja ľudia, zvyšok boli ľudia z okolitých miest, z Nitry, Topoľčian, ktorí sa prišli otestovať k nám. A kvôli trom pozitívnym našim občanom máme zasa plošne testovať celú obec,“ vyjadril sa starosta Jozef Benca.

Súhlasia s ním aj viacerí zástupcovia obcí, kde počet pozitívne testovaných len málo presiahol jedno percento, pričom väčšinu pozitívne testovaných tvorili ľudia, ktorí sa prišli dať otestovať z okolitých miest, kde sa pred odberovými miestami tvorili dlhé rady.

V Nitrianskom okrese sa víkendové testovanie uskutočňuje v 15 obciach, z toho v štyroch sa bude testovať len v sobotu. V okrese Zlaté Moravce sú odberné miesta zriadené v ôsmich obciach, v šiestich z nich sa už v nedeľu (22. 11.) testovať nebude. V okrese Topoľčany sa testuje v desiatich obciach, v troch z nich sa testovanie uskutoční len v sobotu.

V Levickom okrese sa testuje v piatich obciach, v okrese Komárno sú testovacie miesta zriadené v šiestich obciach. Do plošného testovania sa zapojili aj štyri obce v okrese Nové Zámky a tri v okrese Šaľa.

- Reklama -