Možno začneme dodávať vakcínu už v decembri, zaznelo z firmy BioNTech

0
Rast akcií americkej firmy Pfizer počas obchodovania na newyorskej burze v pondelok 9. novembra 2020. Svetové akciové trhy prudko posilnili po oznámení, že potenciálna vakcína vyvíjaná americkým koncernom Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech má 90 % účinnosť. (Foto: TASR/AP)

Vakcína proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v spolupráci s americkým farmaceutickým koncernom Pfizer, by na trh v Spojených štátoch a Európe mohla byť uvedená už do konca aktuálneho roka. Vo štvrtok to uviedol riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Šahin.

„Pracujeme na plné obrátky,” povedal Šahin agentúre AFP a potvrdil, že spoločnosť plánuje požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie vakcíny na núdzové použitie už v piatok. Európskym regulačným úradom chce BioNTech odovzdať ďalšie údaje o očkovacej látke na “budúci týždeň”.

„Existuje šanca, že ešte tento rok získame súhlas (na používanie) od USA alebo Európy (EÚ), či od oboch,” povedal Šahin. „Možno dokonca začneme dodávať vakcínu už v decembri… ak (na tom) budú všetci veľmi úzko spolupracovať,” dodal.

BioNTech už minulý týždeň avizovala, že prvé vakcíny objednané Európskou úniou môže začať dodávať do konca roka, ak údaje z klinických testov potvrdia, že sú bezpečné a účinné.

V stredu spolu s americkým farmaceutickým koncernom Pfizer oznámila, že ich očkovacia látka má podľa konečnej analýzy tretej fázy klinických testov až 95 percentnú účinnosť.

Zásoby vakcíny pre EÚ sa vyrábajú v zariadení BioNTech v Nemecku a v továrni Pfizeru v Belgicku. Spoločnosti Pfizer a BioNTech tiež avizovali, že do konca roka by chceli dodať na trh 50 miliónov dávok vakcíny, a v nasledovnom roku 2021 až 1,3 miliardy.

- Reklama -