Podľa Krajčího nie je situácia v zdravotníctve v BSK taká dramatická

0
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Foto: TASR

Situácia s novým koronavírusom v Bratislavskom kraji nie je v porovnaní s inými podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) dramatická. Ako poznamenal, z pohľadu hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je na tom po Trnavskom kraji najlepšie.

„Rozumiem, že reprofilizácie v nemocniciach môžu spôsobovať určité ťažkosti, ale čo sa týka percenta reprofilizovaných lôžok v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ide o minimum. Bratislavský kraj na tom nebol a ani nemôže byť zle, a vôbec sa nedá porovnať s niektorými oveľa zasiahnutejšími krajmi a nemocnicami, ktoré sú najmä na severe Slovenska,” povedal Krajčí po štvrtkovom rokovaní vlády. Potvrdzujú to podľa neho počty hospitalizovaných aj ventilovaných pacientov či tých na kyslíkovej liečbe.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba po stredajšom (18. 11.) rokovaní bezpečnostnej rady kraja vyhlásil, že ak sa v rámci boja proti novému koronavírusu neurobí nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v kraji. Žiadal preto ministerstvo zdravotníctva, aby začalo krízu čím skôr riešiť.

Krajčí situáciu s Drobom prebral. „Povedal som mu, že dáta hovoria o niečom inom,” poznamenal s tým, že situácia nie je v porovnaní s inými krajmi taká dramatická.

Počet práceschopných sestier v Bratislavskom kraji je podľa rezortu zdravotníctva 91,2 percenta, práceschopných lekárov 96,3 percenta. Hlásenia problémov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti z Bratislavského kraja rezort neeviduje, plánované operácie zo strany ministerstva limitované nie sú, závisia od lokálnych možností tej-ktorej nemocnice a aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne.

Situáciu má podľa ministerstva pod kontrolou aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) ako najväčšia nemocnica na Slovensku. Tá v súčasnosti na časti interného oddelenia v Ružinove, kde bolo počas troch dní identifikovaných 23 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19, vykonáva ohniskovú dezinfekciu. Po zrealizovaní všetkých bezpečnostných opatrení budú následne pacienti opäť prijímaní, dovtedy sú noví pacienti ošetrovaní a hospitalizovaní na ďalších interných oddeleniach v UNB v Petržalke, na Kramároch a v Starom Meste.  

„Situáciu však neberieme na ľahkú váhu a robíme všetko pre to, aby sme toto náročné obdobie zvládli v prospech pacienta a ľudí pracujúcich v zdravotníctve,” uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Ubezpečila, že tím na ministerstve dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby pacient na Slovensku aj v tejto náročnej dobe dostal potrebnú zdravotnú starostlivosť, situáciu v nemocniciach denne monitoruje a vyhodnocuje a v predstihu prijíma potrebné opatrenia. Na dennej báze funguje aj zriadené krízové koordinačné centrum. Stredajšia bezpečnostná rada kraja sa pritom zhodla, že ministerstvo zdravotníctva túto krízu neriadi. „Krízové riadenie v rámci zdravotníctva nefunguje alebo nefunguje dostatočne dobre,” skonštatoval riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.

- Reklama -