Pompeo ako prvý šéf diplomacie USA navštívil Predjordánsko

0
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo Foto: TASR/AP

Mike Pompeo vo štvrtok ako prvý americký minister zahraničných vecí navštívil izraelské osady na západnom brehu Jordánu, informovala agentúra DPA.

Pompeo v Predjordánsku navštívil izraelskú osadu Psagot a tamojší vinársky závod.

Desiatky Palestínčanov v stredu v okolí vinárskeho závodu protestovali proti Pompeovej návšteve a hádzali kamene do strážiacich vojakov.

Palestínčania protestujú proti návšteve amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea židovskej osady Psagot pri meste Al-Bireh, neďaleko Západného brehu Jordánu 18. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Pompeo vlani v novembri povedal, že Spojené štáty už nebudú pokladať židovské osady v Predjordánsku za nezákonné na základe medzinárodného práva, pripomína DPA.

Administratíva dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v období posledných štyroch rokov podnikla i ďalšie kroky, ktoré vyvolali hnev u Palestínčanov. Spojené štáty presunuli americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema.

Izrael obsadil západný breh Jordánu – Predjordánsko – spoločne s východným Jeruzalemom počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Mnohí Palestínčania však trvajú na tom, že Predjordánsko musí byť súčasťou ich budúceho palestínskeho štátu.

- Reklama -