Biden povoláva do Bieleho domu ľudí, ktorí mu pomáhali počas kampane

0
Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Víťaz prezidentských volieb v USA Joe Biden pokračuje v predstavovaní svojho tímu – v utorok oznámil, že deväť kľúčových pozícií v Bielom dome obsadia jeho blízki spolupracovníci z jeho volebného štábu.

Medzi novými vymenovanými – prvými zo stoviek, ktoré Biden v Bielom dome v nadchádzajúcich mesiacoch poverí funkciou – bude Jen O’Malleyová-Dillonová, manažérka Bidenovho tímu pre tohtoročné prezidentské voľby. V Bielom dome bude pôsobiť na poste námestníčky vedúceho kancelárie Bieleho domu Rona Klaina, ktorý bol vymenovaný pred týždňom.

Do tímu svojich poradcov si Biden vybral jedného zo šéfov svojho volebného štábu, Cedrica Richmonda, ktorý je členom Snemovne reprezentantov za štát Louisiana.

Tento 47-ročný Afroameričan sa vzdá svojho mandátu v Kongrese, aby po Bidenovej inaugurácii, ktorá sa uskutoční 20. januára 2021, mohol naplno začať pracovať v Bielom dome.

V tíme poradcov bude aj Mike Donilon, hlavný stratég Bidenovho predvolebného štábu a jeden z vplyvných autorov “taktiky” v Demokratickej strane, uviedla agentúra AFP.

V zozname novovymenovaných sú aj ľudia, ktorí budú pracovať v aparáte budúcej prvej dámy Jill Bidenovej.

“Tím, ktorý sme už začali skladať, nám umožní čeliť výzvam, ktorým bude naša krajina vystavená od prvého dňa” vlády Joea Bidena, uviedol Klain vo vyhlásení.

Tieto nominácie boli oznámené v čase, keď prezident Donald Trump naďalej spochybňuje výsledky volieb z 3. novembra a odmieta priznať svoju prehru v súboji s Bidenom. Jeho administratíva aj preto odmieta spolupracovať s Bidenovým tímom, aby spoločne – ako je zvykom – pripravili odovzdanie úradu a moci.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra.

- Reklama -