Vznikla alternatívna platforma slovenských rektoriek a rektorov

0
Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček. Foto: TASR

Na Slovensku vznikla v utorok Alternatívna platforma slovenských rektoriek a rektorov. Táto nezávislá platforma je alternatívou voči oficiálne prezentovanej línií väčšinovej časti Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). V záujme obnovenia dôvery širokej verejnosti v slovenské vysoké školstvo sú členovia novej platformy otvorení diskusii a ponúkajú niekoľko konkrétnych téz. Informovala o tom Martina Mášiková z rektorátu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

“Nechceme, aby naša iniciatíva bola vnímaná ako boj proti niekomu. Chceme, aby sa na báze tejto platformy slobodne a otvorene diskutovalo o veciach, o ktorých (až na svetlé výnimky) v súčasnosti reprezentácie vysokých škôl mlčia,” tvrdia členovia novej platformy. Ako uviedli, sú presvedčení, že práve rektori by v súčasnosti mlčať nemali a že ich hlas by vo verejnom priestore mal zaznievať oveľa silnejšie a otvorenejšie, než tomu bolo doposiaľ. Z týchto dôvodov založili platformu, ktorá je otvorená všetkým rektorom slovenských vysokých škôl a univerzít.

“Chceme zdôrazniť, že ani SRK nie je homogénnym celkom, hoci jej prezídium sa o takýto obraz usiluje. Rektori majú byť natoľko výrazné osobnosti, ktoré sa neboja prezentovať aj kontroverzné, či menšinové názory, ak sú o ich správnosti a hodnotovej ukotvenosti presvedčení,” poznamenali členovia platformy s tým, že takýmto presvedčením disponujú, a preto sú pripravení diskutovať o budúcnosti slovenského vysokého školstva.

Pod platformou je podpísaný rektor Univerzity Komenského Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity Miroslav Fikar, rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová, rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová, rektor Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Juraj Stern, rektor Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici Egon Krák a rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií BISLA Samuel Abrahám.

“Domnievame sa, že vnútorná diskusia medzi reprezentáciami vysokých škôl, primárne na pôde SRK, nie je dostatočná a primeraná vážnosti aktuálnej situácie. Vysoké školstvo stojí na križovatke a musí sa rozhodnúť, ako ďalej,” dodali rektori novej platformy. Ako uviedli, musia hľadať partnerov v externom prostredí, ktorí sa budú aktívne podieľať na obnove dôvery verejnosti v inštitúcie vysokých škôl. Dôležitú úlohu v diskusii musia podľa nich zohrať aj študenti.

- Reklama -