Nemecko: Polícia zadržala tri osoby v súvislosti s krádežou šperkov v Drážďanoch

0
Policajti berú muža na kontrolu totožnosti počas razie v Berlíne v súvislosti s vlaňajšou lúpežou historických šperkov v Drážďanoch v utorok 17. novembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Nemecká polícia v utorok zatkla troch podozrivých v súvislosti s rozsiahlou lúpežou, ku ktorej došlo pred rokom v meste Drážďany. Z tamojšieho štátneho múzea si zlodeji odniesli viac než desiatku vzácnych šperkov.

Vyšetrovatelia tiež vykonali raziu v 18 nehnuteľnostiach v Berlíne vrátane desiatich bytov, ako aj v garážach a vozidlách, uviedla polícia a prokuratúra vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

“Dnešné opatrenia sú zamerané na pátranie po ukradnutých umeleckých pokladoch a možných dôkazoch, ako sú úložiská dát, oblečenie a nástroje,” uvádza sa v danom vyhlásení.

Nemecké médiá označili incident z konca novembra 2019 za najväčšiu lúpež umeleckých predmetov v moderných dejinách. Zlodeji si za cieľ vybrali múzeum Zelená klenba (Grünes Gewölbe), ktoré je súčasťou kráľovského paláca.

Páchatelia sa po tom, ako vyvolali čiastočný výpadok elektrického prúdu, vlámali do múzea a odcudzili šperky nevyčísliteľnej hodnoty z 18. storočia. Išlo o predmety zo zbierky saského kurfirsta Augusta II.

Medzi ukradnutými šperkmi bol meč, ktorého rukoväť zdobí deväť veľkých a 770 menších diamantov, ako aj nákrčník obsahujúci slávny 49-karátový Drážďanský biely diamant.

Polícia ponúkla odmenu vo výške pol milióna eur za poskytnutie informácií, ktoré povedú k dolapeniu zlodejov.

V pondelok sa na raziách podieľalo približne 1600 policajtov a členov špeciálnych bezpečnostných zložiek.

Polícia identitu troch zadržaných bezprostredne nezverejnila, uviedla však, že ide o nemeckých občanov. Všetci traja sú obvinení zo “závažnej skupinovej lúpeže”, uviedla drážďanská prokuratúra.

- Reklama -