Žilina: V karanténe je 120 pracovníkov fakultnej nemocnice

0
Ilustračná snímka. (Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline)

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je v karanténe 120 zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov. Z nich 94 je PCR testom pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej do pracovného procesu aktuálne nie je zaradený žiaden bezpríznakový zamestnanec s pozitívnym výsledkom antigénového testu.

“V nemocnici máme momentálne aktivované dva pandemické pavilóny. V pavilóne A je k dnešnému dňu hospitalizovaných 31 pacientov, z toho päť s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu a štyria na Jednotke intenzívnej starostlivosti. V pavilóne B máme hospitalizovaných 22 pacientov. Obsadenosť je teda na úrovni takmer 50 percent,” priblížila Záteková.

Pred niekoľkými týždňami oslovila nemocnica so žiadosťou o pomoc Žilinský samosprávny kraj a Okresný úrad Žilina. Zároveň zverejnila vlastnú výzvu prostredníctvom sociálnych sietí, na ktorú zareagovalo viac ako 50 ľudí, zdravotníkov i nezdravotníkov. “Veľmi si vážime záujem podporiť našu nemocnicu, pomôcť nám a všetkým úprimne ďakujeme. Postupne sme jednotlivých záujemcov oslovili, s mnohými sme sa už aj stretli a dohodli na spolupráci,” načrtla hovorkyňa nemocnice.

Doplnila, že v prípade nezdravotníkov dohadujú prvý termín kurzu opatrovateľského minima, ktorý pre nich zrealizuje Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina. Budú môcť pracovať na oddeleniach ako nekvalifikovaní sanitári. “Čo sa týka nezdravotníkov, v rámci výzvy sa nám podarilo nájsť dostatočný počet ľudí. V prípade záujmu nás môžu ďalej kontaktovať ešte zdravotnícki pracovníci,” skonštatovala.

- Reklama -