Ministerstvo financií akceptuje pripomienky o konsolidácii verejných financií

0
podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger (Foto TASR)

Ministerstvo financií (MF) SR akceptuje pripomienky Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) týkajúce sa potreby konsolidácie verejných financií po odznení koronakrízy. Informoval o tom tlačový odbor rezortu financií v reakcii na hodnotenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 zo stany RRZ.

Masívny fiškálny stimul presahujúci 4 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorým vláda v súčasnosti významne zmierňuje dopady recesie, budú podľa MF SR musieť vystriedať opatrenia na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií.

“Očakávame, že v roku 2021 bude už situácia ohľadom pandémie pod kontrolou a spresní sa aj prognózovanie ekonomického vývoja. Pre nás to znamená, že sa budeme môcť plne sústrediť na konsolidáciu. Slovensko si potrebuje udržať povesť spoľahlivého partnera, ale zároveň nesmieme rozpočtovou politikou pôsobiť proti hospodárskemu rastu,” povedal minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Odporúčanie RRZ prijať v roku 2022 dodatočné konsolidačné opatrenia vo výške 0,5 % a v roku 2023 minimálne 1 % HDP minister financií považuje za realistické posúdenie výziev, ktoré pred vládou vystanú.

“Rovnako ako Rada pre rozpočtovú zodpovednosť považujem Plán obnovy, teda spojenie domácich reforiem a investícií, financovaných z európskych zdrojov, za silný rozvojový impulz. Európske zdroje budú opäť tým ťahúňom ekonomiky, ale som presvedčený, že na rozdiel od minulosti dokážeme ich úžitok pre občanov znásobiť. Zbavíme ich korupcie a zároveň ich podriadime princípom hodnoty za peniaze,” doplnil Heger.

Opatrenia na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií, na ktoré upozorňuje RRZ, nadobúdajú podľa jeho slov konkrétne rysy. “Zmeny v zákone o rozpočtovej zodpovednosti, dôchodková reforma, reforma samosprávy, ale aj daňovo-odvodová reforma budú mať pozitívny vplyv na verejné financie. Ak budeme stavať na skúsenostiach, spojíme sily a nevzdáme sa, som si istý, že v roku 2023 bude Slovensko v oveľa lepšej kondícii oproti tomu, aké sme ho prevzali v marci 2020,” uzavrel minister financií.

Predseda RRZ Ján Tóth v pondelok na brífingu uviedol, že predložený návrh rozpočtu verejnej správy pre rok 2021 považuje RRZ za realistický, vládny odhad celkového výsledku hospodárenia (saldo rozpočtu) je veľmi blízky odhadu RRZ. Pretože vládne odhady deficitu bývali v uplynulých rokoch podhodnotené, RRZ hodnotí podľa Tótha tento fakt ako pozitívnu zmenu.

Rada podľa Tótha pozitívne hodnotí reformu financovania verejných investícií, ktorá vyžaduje splnenie kritérií Hodnoty za peniaze pred uvoľnením prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Reforma môže mať významný dopad na efektivitu vynakladania verejných výdavkov. Vo väčšej miere prišlo k prepojeniu revízií výdavkov s rozpočtovým procesom, keďže sa do návrhu rozpočtu zapracovali opatrenia identifikované revíziami aj v iných oblastiach ako v sektore zdravotníctva.

- Reklama -