Ministri diplomacie Slavkovského formátu rokovali o vytvorení bezpečnostnej únie v EÚ

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Pandémia nového koronavírusu, viacročný finančný rámec Európskej únie, fond obnovy a terorizmus boli hlavnými bodmi pondelkového virtuálneho rokovania ministrov zahraničných vecí Slavkovského formátu (SR, ČR a Rakúsko). Informoval o tom na tlačovej konferencii slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Svojich partnerov – rakúsku ministerku Karoline Edtstadlerovú a českého ministra Tomáša Petříčka – informoval o najnovších opatreniach SR proti šíreniu koronavírusu a pri otázke terorizmu vyzval na vytvorenie bezpečnostnej únie v EÚ.

Rakúska ministerka ocenila, že Slovensko sa s jej krajinou delí so skúsenosťami z plošného testovania. Pripomenula, že aj silný rakúsky zdravotnícky systém by sa pod náporom COVIDu-19 mohol zrútiť. Jedným z riešení môže byť masové testovanie podľa nedávno predstaveného plánu kancelára Sebastiana Kurza.

„Idú Vianoce, ľudom chceme ponúknuť život, ktorý by sa aspoň blížil k normálu,” uviedla s tým, že testovanie v Rakúsku bude cielené a dobrovoľné, pričom občania ho majú vnímať ako ponuku zo strany vlády.

Český minister Petříček novinárom pripomenul, že ČR tiež diskutovala o plošnom testovaní na koronavírus, avšak po porade s expertmi sa rozhodla pre cielenejšie testovanie, a to najmä zraniteľných skupín, napríklad v zariadeniach sociálnych služieb.

V súvislosti s viacročným finančným rámcom EÚ a fondom obnovy Korčok uviedol, že SR je spokojná s kompromisom, ktorý sa podarilo dosiahnuť nemeckému predsedníctvu.

Ministri zahraničných vecí Slavkovského formátu diskutovali aj o terorizme, najmä o nedávnych útokoch vo Viedni a Francúzsku. Tie podľa Korčoka zvýraznili dôležitosť spolupráce bezpečnostných a spravodajských zložiek na európskej úrovni. Po tom, čo sa v EÚ podarilo vytvoriť jednotný trh, monetárnu úniu a našla sa napríklad zhoda aj na potrebe vytvorenia digitálnej únie, je potrebné urýchlene vytvoriť tiež bezpečnostnú úniu, prízvukoval Korčok.

„Musíme zmobilizovať všetky členské štáty a vytvoriť komplexnú koncepciu, ktorej budú občania môcť dôverovať… Bez bezpečnosti nemáte nič,” dodal Korčok.

- Reklama -