V Bosne sa v nedeľu konali regionálne voľby poznačené pandémiou

0
Na snímke bosnianska volička počas volebného aktu vo volebnej miestnsoti počas komunálnych volieb v Sarajeve 15. novembra 2020. Foto: TASR/AP

V Bosne sa v nedeľu konali regionálne voľby, odložené z dôvodu rozpočtovej krízy, na pozadí obáv, že vlna vzostupu koronavírusových ochorení môže odradiť mnohých voličov od hlasovania.

Na voľbách sa mohlo zúčastniť približne 3,3 milióna oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o nových starostoch a zložení mestských zastupiteľstiev v dvoch autonómnych regiónoch – bosniansko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny a Republike srbskej –, ako aj v neutrálnom dištrikte Brčko.

Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a súvisiacich úmrtí v krajine sa v uplynulých týždňoch rapídne zvýšil. Zdravotnícke úrady tam momentálne evidujú takmer 72 000 prípadov infekcie a viac než 1800 prípadov úmrtia na ochorenie COVID-19.

Voľby sa konali za prísnych hygienických opatrení. K občanom v karanténe boli vyslané mobilné hlasovacie jednotky.

Na snímke bosniansky volič počas volebného aktu vo volebnej miestnsoti počas komunálnych volieb v Sarajeve 15. novembra 2020. Foto: TASR/AP

V meste Srebrenica sa šéf bosnianskej politickej koalície “Moja adresa” Sadik Ahmetovič sťažoval, že obyvatelia susedného Srbska prichádzali voliť do tohto východobosnianskeho mesta.

„Deje sa to tu už niekoľko rokov a nikto tomu nedokáže zabrániť. Ľudia zo Srbska, ktorí vo väčšine prípadov nemajú nič do činenia so Srebrenicou, prichádzajú organizovane. Na hraniciach ich vítajú tímy a odvádzajú do hlasovacích miestností,” uviedol pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL) Sadik Ahmetovič.

Voľby sa mali pôvodne konať už 4. októbra, ale neskoré schválenie štátneho rozpočtu – vrátane financovania volieb – viedli k ich odkladu.

V etnicky rozdelenom meste Mostar na juhu krajiny sa budú voľby konať samostatne až 20. decembra.

V Mostare sa budú dlho odkladané komunálne voľby konať po prvý raz za 12 rokov a prichádzajú po tom, ako sa hlavné bosnianske a chorvátske strany v júni dohodli na novom štatúte mesta.

V Mostare sa nekonali miestne voľby od roku 2008, pretože úrady nedokázali implementovať rozhodnutie bosnianskeho ústavného súdu z roku 2010, ktoré hovorilo o tom, že systém deľby moci v tomto meste je neústavný a vyžaduje si reformu.

- Reklama -