MZ SR chce rozšíriť systém mobilných odberových miest

0
Prvé veľkokapacitne mobilné odberové miesto (MOM) na parkovisku v areáli bývalého futbalového štadióna AŠK Inter Bratislava v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce rozšíriť systém mobilných odberných miest, kde budú zdravotníci pre verejnosť robiť zadarmo diagnostické vyšetrenia na ochorenie COVID-19 antigénovými testami. Vyhlásilo preto verejný návrh určený poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Rezort zdravotníctva o tom TASR informoval v nedeľu.

Návrh sa má vzťahovať na všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, bez ohľadu na ich právnu formu, ktorí, za určitých podmienok, prejavia záujem zriadiť a prevádzkovať mobilné odberové miesto pre antigénové testovanie.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti by mal zabezpečiť odber vzoriek biologického materiálu a tiež diagnostiku ochorenia COVID-19 prostredníctvom antigénového testu za dohodnutú odplatu. Diagnostické vyšetrenia má vykonávať najmenej päť pracovných dní v týždni v rozsahu osem hodín denne. Diagnostické vyšetrenia budú len v pracovné dni vždy najskôr od 7.00 h.

MZ SR tvrdí, že urobilo niekoľko zásadných krokov k zefektívneniu boja proti ochoreniu COVID-19 v súvislosti s diagnostikou antigénovými testami. Legislatívne upravilo, že testovať môže väčší okruh ľudí. Výtery a vyhodnocovanie antigénových testov môžu pod dohľadom viacerí študenti zdravotníckych odborov.

„Odoberať vzorky a následne ich diagnostikovať budú môcť študenti pôrodnej asistencie, ošetrovateľstva, urgentnej zdravotnej starostlivosti i odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. Pomáhať pri testovaní môžu už aj študenti doktorského odboru zubného lekárstva, ak absolvovali najmenej šesť semestrov,“ komentoval rezort zdravotníctva.

Dodal, že za zdravotníckeho pracovníka sa počas krízovej situácie považuje už aj žiak, ktorý je v pracovnom vzťahu u poskytovateľa a je žiakom druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra.

Záujemcovia nájdu bližšie informácie na webe rezortu zdravotníctva.

- Reklama -