V Arménsku zmarili pokus o atentát na premiéra Pašinjana

0
Ľudia v kolízii s políciou počas protestu. Foto: TASR/AP

Arménske bezpečnostné zložky zmarili pokus o atentát na tamojšieho premiéra Nikola Pašinjana, ktorý len nedávno podpísal dohodu s Azerbajdžanom o ukončení bojov o sporné územie Náhorného Karabachu. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na arménsku Službu národnej bezpečnosti (NSS).

NSS tiež informovala o zatknutí troch mužov, vrátane svojho bývalého šéfa Artura Vanetsyana a bývalého predsedu poslaneckého klubu Republikánskej strany Arménska Vahrama Bagdasarjana.

„Podozriví plánovali nezákonne sa ujať moci vraždou premiéra a už aj diskutovali o potenciálnych kandidátoch, ktorí by ho mohli nahradiť,” píše sa vo vyhlásení arménskej NSS.

Tisíce demonštrantov protestovali v piatok v centre arménskej metropoly Jerevan a žiadali premiérovu rezignáciu. Protesty boli reakciou na podpísanie spomínanej dohody nielen o ukončení bojov v Karabachu, ale aj o odovzdaní značnej časti tohto územia a siedmich priľahlých oblastí Azerbajdžanu.

Začiatkom tohto týždňa sa premiér vyjadril, že nemal inú možnosť ako dohodu podpísať. Podľa vlastných slov berie za toto rozhodnutie zodpovednosť, odstúpiť z funkcie však odmietol, píše Reuters.

V spornej oblasti Náhorného Karabachu sa 7. septembra obnovili boje medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Ruský prezident Vladimir Putin, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinjan 9. novembra podpísali zmluvu o úplnom ukončení bojov v Náhornom Karabachu, ktorá vošla do platnosti 10. novembra.

- Reklama -