V nemeckých mestách protestovali proti pandemickým opatreniam tisícky ľudí

0
Kordón nemeckých policajtov počas demonštrácie proti vládnym obmedzeniam kvôli pandémie nového koronavírusu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v sobotu 14. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Takmer tritisíc ľudí protestovalo proti pandemickým opatreniam zavedeným v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2 v sobotu vo viacerých mestách Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

Približne tisíc stúpencov skupiny Querdenken (Nekonvenčné myslenie), ktorá v posledných mesiacoch zorganizovala v Nemecku viacero protestov proti pandemickým opatreniam, sa zúčastnilo demonštrácie v bavorskom meste Regensburg. Účasť bola asi o polovicu menšia, ako organizátori protestu očakávali, približuje DPA. Zhruba rovnaký počet ľudí sa tiež zúčastnil na zhromaždení tejto skupiny v meste Karlsruhe na juhozápade Nemecka.

Účastníčka demonštrácie proti vládnym obmedzeniam kvôli pandémie nového koronavírusu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v sobotu 14. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Vo Frankurte nad Mohanom zas protestovalo proti koronavírusovým nariadeniam približne 600 stúpencom iniciatívy Querdenken. Proti týmto demonštrantom však do ulíc vyšlo asi 300 prívržencom ľavicových skupín. Na tých polícia použila obušky či vodné delo. K použitiu vodného dela prišlo až po tom, ako demonštranti začali policajtov napádať, informovala tamojšia polícia. Viacerých protestov organizovaných iniciatívou Querdenken sa zúčastňujú aj krajne pravicové skupiny, približuje DPA.

Protestné zhromaždenia prichádzajú v čase, keď nemecké úrady varujú pred tým, že demonštrácie proti karanténnym opatreniam v krajine sa stávajú “radikálnejšími”. Sprísnené pandemické opatrenia podľa skupiny Querdenken obmedzujú ľudské práva.

Nemecko v sobotu hlásilo 22 461 nových prípadov nákazy koronavírusom a 178 úmrtí. Od začiatku pandémie krajina zaznamenala 773 556 prípadov nákazy a 12 378 obetí.

- Reklama -