Cichanovská vyzvala EÚ, aby uvalila sankcie na firmy podporujúce Lukašenka

0
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v sobotu vyzvala Európsku úniu, aby uvalila sankcie aj na firmy, ktoré podporujú Alexandra Lukašenka.

S týmto návrhom prišla v súvislosti so smrťou 31-ročného Bielorusa Ramana Bandarenku, ktorý zomrel po útoku neznámych maskovaných mužov v Minsku.

Okolnosti, za akých Bandarenka utrpel vážne zranenia, ktoré napriek operácií zapríčinili jeho smrť, sú podľa agentúry DPA stále nejasné. Prívrženci opozície v Bielorusku ho však považujú za hrdinu demokratického hnutia.

Cichanovská v sobotu na medzinárodnom fóre o bezpečnosti a politike nazvanom Riga Conference – vyjadrila presvedčenie, že Bandarenka “bol brutálne zbitý, až upadol do kómy – a na následky zranení zomrel”. Žiada preto vyšetrenie okolností jeho smrti zahraničnými mocnosťami.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International zodpovednosť za Bandarenkovu smrť pripisuje bieloruským bezpečnostným zložkám.

Podľa riaditeľky Amnesty pre východnú Európu a strednú Áziu Marie Struthersovej “existuje len málo pochybností o tom, že ho (Bandarenku) zbili bezpečnostné sily – ako stovky ďalších pokojných demonštrantov, na ktorých (policajti) zaútočili len preto, že vôbec pozdvihli svoj hlas”.

EÚ už uvalila adresné sankcie na niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov bieloruského režimu vrátane Lukašenka (66), ktorý vedie túto bývalú sovietsku republiku už viac ako štvrťstoročia.

Od prezidentských volieb, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov Lukašenko získal ďalší mandát na výkon funkcie hlavy štátu, sa v Bielorusku konajú masové protesty. Najbližšie sa veľká demonštrácia uskutoční v nedeľu.

Cichanovská uviedla, že od 9. augusta, keď sa v Bielorusku konali sporné prezidentské voľby, bolo zatknutých asi 18.000 ľudí. Ministerstvo vnútra údaje o zatknutých neposkytuje. 

- Reklama -