Krajčí: Krivka nových prípadov sa zlomila aj vďaka plošnému testovaniu

0
Z rokovania Pandemickej komisie vlády SR pod vedením šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího. Foto: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR

Reprodukčné číslo nového koronavírusu je na Slovensku aktuálne na úrovni 0,7 až 0,9, čo je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) pozitívna správa. Krivka nárastu nových prípadov sa zlomila vďaka plošnému testovaniu a prijatým opatreniam, ozrejmil po piatkovom rokovaní pandemickej komisie.

Ako ďalej uviedol, ak by Slovensko vydržalo v tempe testovania a pri doterajších opatreniach, vírus by sa eliminoval. Na začiatku decembra by mohol byť kĺzavý medián na hodnote 500, čo sa však podľa Krajčího nepodarí dosiahnuť. Upozornil, že aj napriek zlepšeniu situácie po plošnom pretestovaní by v niektorých okresoch bolo potrebné opätovné pretestovanie.

Kĺzavý medián pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 klesol za posledný týždeň z 2282 na 2024. „Stále je to veľmi vysoké číslo. Krivka sa síce zlomila, ale ešte sme veľmi ďaleko od situácie, aby sme si mohli vydýchnuť,” doplnil s tým, že je potrebné zvoliť optimálnu testovaciu stratégiu. Zhoršenie epidemickej situácie očakáva v oblasti Detvy, Krupiny, Banskej Štiavnice a Skalice.

Denný priemer vykonaných PCR testov klesol na úroveň 11 316. Podiel pozitívnych prípadov predstavuje za posledných sedem dní 13,9 percenta.

Počet hospitalizovaných vzrástol z 1642 na 1815 pacientov. Najviac ich majú nemocnice v Žilinskom, Prešovskom a Nitrianskom kraji. „Z niektorých nemocníc je z kapacitných dôvodov potrebné transportovať pacientov do južnejších regiónov,” poznamenal. Pre pacientov s ochorením COVID-19 je dostupných približne 50 percent kapacity lôžok.

Počet pozitívnych prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov sa znížil na 1879. Najviac ich je v Prešovskom, Žilinskom a Trenčianskom kraji.

- Reklama -