Ústavnoprávny výbor neodporučil parlamentu schváliť správu ÚŠP za rok 2019

0
Poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) Foto: TASR

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR neodporučili parlamentu schváliť správu špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2019. Uviedol to člen výboru Ondrej Dostál (SaS).

“Správu o špeciálnej prokuratúre sme rozobrali a po kriticky ladenej rozprave sme parlamentu neodporučili ju schváliť,” uviedol Dostál.

Na programe piatkového zasadnutia výboru bola aj Správa generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry v roku 2019. O nej však výbor nerokoval. “Keďže nebola prítomná prvá námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková, tak sme nesúhlasili, aby ju zastupovali námestníci. Čiže o správe generálneho prokurátora sme nerokovali. Pán Čižnár sa v minulosti dával pri prednášaní správy zastupovať námestníkmi, takže sme to brali aj ako odkaz, aby generálna prokuratúra začala brať parlament vážne,” vysvetlil poslanec.

Dostál nevedel povedať, či sa správy o činnosti dostanú na rokovanie najbližšej schôdze NR SR, ktorá sa má začať 24. novembra. “Kým na výbore sa môžu nechať generálny aj špeciálny prokurátor zastupovať so súhlasom výboru, v pléne nie je obvyklé, aby vystupoval niekto iný ako generálny a špeciálny prokurátor, aj keď pán Čižnár sa už zastúpiť nechal,” skonštatoval.

Podpredseda výboru Alojz Baránik (SaS) podotkol, že si mali vypočuť komentáre generálneho a špeciálneho prokurátora. Keďže Kováčiková nemohla prísť a výbor nedal súhlas jej zástupcom predniesť správu, prokuratúra sa podľa slov Baránika dočkala toho, že od nej parlament vyžaduje dodržiavanie zákonov. Na otázku, prečo jej výbor súhlas nedal, odpovedal, že by tak pokračovala v trende porušovania pravidiel.

„Pokiaľ ide o samotnú správu, bolo by najsprávnejšie, aby ju predniesol nový generálny prokurátor, ktorý ju okomentuje,” dodal. Hovorí tiež, že polícia pri prehliadke kancelárie špeciálneho prokurátora našla ďalšie spisy siahajúce až do rokov 2004 a 2005, ktoré mohli byť zamietnuté pod koberec, a majú ich preverovať.

- Reklama -