Šeliga: Kováčik bol zametač. Nový špeciálny prokurátor sa bude voliť začiatkom budúceho roka

0
Na snímke podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) odhaduje, že voľba špeciálneho prokurátora v parlamente by mohla byť v januári alebo februári 2021. Odchodom Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora sa podľa neho začala naplno čistiť prokuratúra.

“Tento pán bol zametač, ktorý 61 prípadov zamietol pod koberec. Najzávažnejšie kauzy ako Gorila a ďalšie nevyšetroval,” reagoval na Kováčika na štvrtkovej tlačovej konferencii. “Je podozrivý, že sa stretával aj s politikmi a snažil sa ovplyvňovať kauzy, prokuratúru i políciu,” dodal.

Voľbu by mal vyhlásiť predseda parlamentu. Podľa Šeligu ju pravdepodobne vyhlási v jeho zastúpení podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO). “Následne bude primeraný čas, okolo mesiaca, aby sa kandidáti mohli prihlásiť, následne bude plynúť 20-dňová lehota na zverejnenie životopisov a potom prebehne verejné vypočutie,” informoval podpredseda NR SR.

“Paradoxom prípadu Kováčik je, že spravodlivosť na Slovensku má väčší priestor bez svojho špeciálneho prokurátora, ako mala s ním. Je smutné, že sme asi jediná krajina v EÚ, kde máme špičky polície a prokuratúry obvinené z tých ťažkých trestných činov, ktoré mali podľa zákona stíhať,” reagovala predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová. “Naďalej si myslím, že tieto prípady mali aj politické krytie. A že tí, ktorí nesú zodpovednosť za tento stav počas vlád starého a nového Smeru-SD, nemajú dnes v politike čo hľadať,” zdôraznila.

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidátov na špeciálneho prokurátora môžu navrhovať poslanci NR SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV).

Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. Novinárom to vo štvrtok potvrdil Grendel. Kováčik je momentálne väzobne stíhaný. Okrem iného je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

- Reklama -