Na viedenskom islamskom cintoríne odmietli pochovať páchateľa teroristického útoku

0
Na snímke policajti hliadkujú vo Viedni v utorok 3. novembra 2020. Pondelňajší útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne spáchal iba jeden útočník. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. (Foto: TASR/AP)

Správca islamského cintorína vo viedenskej štvrti Liesing odmieta pochovať v jeho areáli páchateľa nedávneho teroristického útoku vo Viedni. Informuje o tom štvrtkové vydanie denníka Kurier.

„Je to vrah, ktorý zabil nevinných ľudí a tým ublížil všetkým moslimom,” cituje Kurier správcu Aliho Ibrahima. Útočník sa podľa neho bude zodpovedať Alláhovi. „Aj my sme však mali pocit, že musíme niečo spraviť,” dodal s tým, že viacerí veriaci mu už tlmočili nesúhlas s prípadným pochovaním mladíka na moslimskom cintoríne, pretože “nechcú ležať vedľa vraha”.

Prvý moslimský cintorín v Rakúsku sa nachádza od roku 2008 na okraji metropoly Viedeň. Ďalší takýto cintorín je zriadený v spolkovej krajine Vorarlbersko.

Kde a kedy bude páchateľ, ktorý mal rakúske i severomacedónske občianstvo, pochovaný, zatiaľ nie je známe. Do úvahy pripadá spomínaný moslimský cintorín vo Vorarlbersku alebo pohreb v Severnom Macedónsku, kde má útočníkova rodina korene. Vyčlenené miesto pre moslimov je aj na centrálnom viedenskom cintoríne, uviedla agentúra APA.

Streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach, ku ktorým došlo 2. novembra, si vyžiadali štyri obete na životoch a vyše 20 zranených. Útočníkom bol 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorého polícia krátko po útoku zastrelila.

Ako v stredu informovala APA, útočník vopred pripravil svoj byt na možnú prestrelku s políciou – nábytok rozostavil tak, aby mu slúžil ako krytie. Tieto kroky naznačujú, že chcel byť pripravený pre prípad, že by polícia dostala tip ešte pred plánovaným útokom a chcela by prehľadať jeho byt. Mohol sa tiež domnievať, že útok prežije a následne sa zabarikáduje v byte.

Polícia zaistila v jeho byte lepiace pásky, pomocou ktorých si zhotovil falošný pás s výbušninami, ako aj muníciu, ktorú použil pri útoku. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe v súvislosti s týmto útokom desať osôb, ktoré sú podozrivé z účasti na viacnásobnej vražde a  členstva v teroristickej a zločineckej organizácii.

Po útoku vo Viedni a následných raziách voči príslušníkom islamistického hnutia Moslimské bratstvo dostali policajnú ochranu z dôvodu vyhrážok nielen rakúsky minister vnútra Karl Nehmammer, ale aj jeho manželka a deti. Nehammer potvrdil správu denníka Kronen Zeitung, podľa ktorej zabezpečujú ochranu jeho rodiny príslušníci špeciálnej jednotky Cobra.

- Reklama -