Zelenského pre koronavírus hospitalizovali. Ukrajina zavádza víkendovú karanténu

0
ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Foto: TASR/AP)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v pondelok informoval, že sa nakazil koronavírusom SARS-CoV-2, je hospitalizovaný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti.

Pozitívny výsledok testu na koronavírus mal aj šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak, ktorý je tiež v nemocnici.

Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Michail Podoľak spresnil, že Zelenskyj a Jermak pokračujú vo svojej práci z nemocnice, “jediným ich obmedzením je izolácia”.

Koronavírus SARS-CoV-2 bol laboratórnymi testami v stredu zistený aj u predsedu ukrajinského parlamentu Dmytra Razumkova a vicepremiéra a ministra pre dočasne okupované územia Olexija Reznikova.

Agentúra Ukrinfom informovala, že za posledných 24 hodín bolo na Ukrajine zaznamenaných 11 057 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom nového typu. Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook to oznámil minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

Dodal, že pribudlo 198 úmrtí súvisiacich s koronavírusom SARS-CoV-2. Do nemocníc bolo prijatých ďalších 1509 ľudí, vyliečilo sa 6235 ľudí. Za posledných 24 hodín bolo na Ukrajine vykonaných 77 149 testov.

Vzhľadom na vývoj pandemickej situácie ukrajinská vláda v stredu rozhodla, že Ukrajina upúšťa od tzv. adaptívnej karantény a prechádza na celoštátnu karanténu s obmedzeniami platnými pre oranžovú úroveň na “covidovom” semafore.

Vláda tiež zavádza víkendovú karanténu, ktorá obmedzuje činnosť stravovacích zariadení, fitnescentier, telocviční, plavární, nákupných a zábavných centier, kultúrnych inštitúcií v sobotu a nedeľu. Otvorené zostanú obchody s potravinami, finančné inštitúcie, pošty, lekárne, zdravotnícke zariadenia a veterinárne lekárne. Výnimka platí aj pre čerpacie stanice.

- Reklama -