Pre Johnsona je “osviežujúce” rozprávať sa s novozvoleným prezidentom Bidenom

0
Britský premiér Boris Johnson hovorí počas otázok premiérovi v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 11. novembra 2020. Johnson v stredu pred zákonodarcami označil Donalda Trumpa za "predchádzajúceho prezidenta" USA. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v stredu pred zákonodarcami označil Donalda Trumpa za “predchádzajúceho prezidenta” Spojených štátov a vyhlásil, že je “osviežujúce” rozprávať sa s novozvoleným prezidentom Joeom Bidenom.

Je známe, že Johnson má s Trumpom srdečný vzťah. V telefonáte v utorok však už zablahoželal Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách z 3. novembra, píše tlačová agentúra AP. Trump pritom odmieta uznať svoju volebnú porážku.

Premiér Johnson v stredu britským poslancom povedal, že s Bidenom diskutovali o plánoch “podporovať a obhajovať NATO a spolupracovať v boji proti zmene klímy” – práve v týchto záležitostiach majú Trump a Johnson úplne odlišné názory.

Britský líder povedal, že bolo “osviežujúce” viesť s Bidenom tento rozhovor a že sa teší na “mnoho ďalších”.

Johnson uviedol, že stále má “dobrý vzťah s predchádzajúcim prezidentom” a je “povinnosťou všetkých premiérov mať dobrý vzťah s Bielym domom”. Ale ako dodal, “potešilo ho, keď počas telefonátu objavil mnohé oblasti, v ktorých Bidenova a Harrisovej administratíva dokáže spolupracovať” s britskými zákonodarcami.

- Reklama -