Ruskí vedci tvrdia, že vakcína Sputnik V má účinnosť 92 percent

1
Ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2. Foto: TASR/AP

Vedci, ktorí vyvinuli ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, odhadujú jej účinnosť na 92 percent. V stredu to napísal spravodajský portál Meduza.io, ktorý sa odvolal na tvít tímu ruských vedcov informujúcich o výsledkoch prvej predbežnej analýzy tretej fázy klinických testov vakcíny Sputnik V.

 Aspoň jednu z dvoch dávok vakcíny dostalo viac ako 20.000 dobrovoľníkov, pričom viac ako 16.000 dostalo prvú aj druhú dávku. Celkovo sa na postregistračnom testovaní vakcíny zúčastňuje 40.000 ľudí, uviedla agentúra RIA Novosti.

U osôb očkovaných Sputnikom V neboli zistené žiadne nepredvídané nežiaduce reakcie – boli pozorované iba krátkodobé vedľajšie účinky, konštatovali vedci, ktorí chcú predbežné údaje zo svojho výskumu zverejniť v niektorom z popredných medzinárodných lekárskych časopisov.

Vedci, ktorí vyvinuli vakcínu Sputnik V, tvrdia, že ako prví na svete vyrobili a zaregistrovali vakcínu proti novému koronavírusu. Testovať ju začali v auguste, schválená na pokusné účely bola v septembri, ešte pred spustením rozsiahlych klinických testov.

Portál Meduza.io pripomenul, že keď následne ruskí vedci v septembri publikovali svoje počiatočné zistenia z testovania vakcíny, iní výskumníci poukázali na štatistické anomálie zistené v danom článku a spochybnili autenticitu predložených údajov. Ruská strana s ich kritikou nesúhlasila.

Začiatkom novembra farmaceutické spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili, že vakcína BNT162b2 proti novému koronavírusu, ktorú vyvíjajú, preukázala v tretej fáze klinických štúdií až 90-percentnú účinnosť.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.