Arménsky premiér podpísal “bolestivú” dohodu o ukončení vojny v Náhornom Karabachu

0
Arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že podpísal “bolestivú” dohodu s Azerbajdžanom a Ruskom o ukončení vojny o sporný región Náhorný Karabach. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

„Podpísal som vyhlásenie s prezidentmi Ruska a Azerbajdžanu o ukončení karabašskej vojny,” uviedol Pašinjan na sociálnej sieti Facebook, pričom tento krok označil za “nevýslovne bolestivý pre mňa osobne i pre náš ľud”.

Podľa jeho slov dohoda vstúpi do platnosti v noci na utorok, čím sa ukončí šesť týždňov trvajúci konflikt o tento sporný región, ktorý si už vyžiadal stovky mŕtvych.

„Dané rozhodnutie som spravil po dôkladnej analýze vojenskej situácie,” uviedol Pašinjan po tom, ako azerbajdžanské sily zaznamenali výrazný postup v bojoch s Arménskom podporovanými bojovníkmi v Náhornom Karabachu.

Pašinjan dodal, že predmetná dohoda predstavuje “najlepšie možné riešenie aktuálneho stavu”. Jeho vyhlásenie prichádza po tom, ako azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v nedeľu uviedol, že jeho sily obsadili kľúčové mesto Šuša.

Arménski činitelia v pondelok vyhlásili, že prudké boje o toto mesto pokračujú, ale podľa vysokopostaveného separatistického predstaviteľa je mesto “úplne mimo našu kontrolu” a azerbajdžanské sily ohrozujú karabašskú metropolu Stepanakert.

- Reklama -