Páchateľ útoku vo Viedni sa cez leto údajne stretol s podozrivými Švajčiarmi

0
Policajt kráča okolo sanitiek po streľbe neďaleko synagógy vo Viedni v pondelok 2. novembra 2020.Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Foto: TASR/AP

Dvaja muži, ktorých minulý týždeň zatkla švajčiarska polícia na základe podozrení z prepojenia s teroristickým útokom vo Viedni, údajne cez leto vycestovali za útočníkom do rakúskej metropoly a osobne sa tam s ním stretli. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na švajčiarske médiá.

Dvaja muži vo veku 18 a 24 rokov údajne navštívili Viedeň medzi 16. a 20. júlom a s útočníkom sa tam stretli na “neznámom mieste”. Informovali o tom švajčiarske noviny NZZ am Sonntag, ktoré sa odvolávajú na “dve veľmi dobre informované osoby,” približuje Reuters.

Muži zadržaní vo Švajčiarsku boli už v minulosti trestne stíhaní v súvislosti s terorizmom a v súčasnosti sa nachádzajú vo väzbe.

Noviny tiež informovali, že páchateľ sa pravdepodobne pokúsil stretnúť so zadržanými mužmi vo Švajčiarsku niekedy medzi 21. júlom a 2. novembrom.

Viedenská polícia zároveň informovala, že s útočníkom sa v Rakúsku cez leto stretli aj viacerí občania Nemecka, ktorých sledovala nemecká tajná služba.

Zadržaní Švajčiari a útočník boli podľa tamojších úradov “očividne priatelia”. Taktiež potvrdili, že prišlo aj k ich osobnému stretnutiu, bližšie informácie však neposkytli.

Páchateľom pondelňajšieho (2. novembra) útoku v centre Viedne a na ďalších piatich miestach bol 20-ročný mladík, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Útočníka polícia krátko po útoku zastrelila. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v stredu potvrdil, že páchateľ konal sám. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

- Reklama -