Voľby USA: O senátoroch za štát Georgia sa rozhodne až v januári

0
Volebný pracovník počas prepočítavania hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb USA v Atlante, v americkom štáte Georgia. (Foto: TASR/AP)

O obsadení oboch kresiel v americkom federálnom Senáte za štát Georgia sa rozhodne až v januári. Tieto súboje medzi tamojšími úradujúcimi republikánskymi senátormi a ich demokratickými vyzývateľmi zohrajú zrejme kľúčovú úlohu v tom, ktorá zo strán bude mať väčšinu v hornej komore Kongresu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Z piatkových výsledkov hlasovania vyplýva, že súčasný senátor, republikán David Perdue nezískal v utorkových voľbách 50 percent hlasov potrebných na priame víťazstvo nad demokratom Jonom Ossoffom. Stretnú sa tak v druhom kole hlasovania stanovenom na 5. januára.

V ten istý deň budú voliči rozhodovať aj o druhom senátnom kresle za Georgiu, ako ukázali výsledky už skôr v priebehu týždňa. Tento súboj zvedú súčasná republikánska senátorka Kelly Loefflerová a jej demokratický súper Raphael Warnock.

Obe strany majú podľa DPA na základe doterajších výsledkov volieb istých po 48 kresiel v 100-člennom Senáte. Očakáva sa však, že republikáni získajú dva mandáty v štátoch Severná Karolína a Aljaška, kde zatiaľ neboli vyhlásené oficiálne konečné výsledky.

Znamená to, že demokrati by museli získať obe kreslá za Georgiu, aby bol pomer hlasov v Senáte vyrovnaný. Ak by sa prezidentom stal ich kandidát Joe Biden, ktorý v sčítaní v kľúčových štátoch vedie, rozhodujúce hlasy v Senáte by v prípade vyrovnaných hlasovaní mala právo odovzdávať jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová.

Georgia, kde aktuálne vedie Biden o vyše 4000 hlasov po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov, je tradične republikánsky štát, v ktorom v prezidentských voľbách nezvíťazil žiadny demokrat od roku 1992.

- Reklama -