V 45 okresoch sa začalo druhé kolo testovania na COVID-19

0
Foto: TASR

V 45 okresoch sa v sobotu začalo druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Ide o tzv. červené okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v minulotýždňovom prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta.

Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 20.00 h s prestávkami od 12.00 do 12.45 h a 17.00 do 17.30 h. Testovanie bude vo väčšine okresov pokračovať aj v nedeľu (8. 11.). Druhého kola testovania sa môžu zúčastniť aj občania, ktorí neboli na prvom kole.

Certifikát z testovania umožňuje uplatniť si od pondelka (9. 11.) výnimku zo zákazu vychádzania platného do 14. novembra. Obyvateľom zelených okresov stačí certifikát z prvého kola testovania. Ak sa však budúci týždeň plánujú zdržiavať v červených okresoch, odporúča sa im dať sa otestovať aj v druhom kole. Odberné miesta preto vznikli aj v niektorých zelených okresoch, kde o to požiadali samosprávy. Ich zoznam je zverejnený na somzodpovedny.sk.

Pri vstupe na odberné miesto sa treba riadiť pokynmi členov odberného tímu. Podrobné inštrukcie sú aj na stránke somzodpovedny.sk. Podľa pokynov na nej si treba po vstupe najskôr vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste. Následne prídu na rad administratívne úkony, pracovníkovi sa treba preukázať občianskym preukazom, dieťa kartičkou poistenca. Vypíše sa formulár potrebný na registráciu, po ktorej každý dostane pridelené číslo.

S číslom sa príde k zdravotníkovi, ktorý odoberie vzorku z nosohltana tyčinkou. Počas odberu treba pokojne dýchať so zatvorenými ústami. Na výsledok sa počká vo vyhradenom vydezinfikovanom priestore. Podľa prideleného čísla zdravotník odovzdá zatvorenú obálku s certifikátom s výsledkom a poučením, čo robiť pri negatívnom i pozitívnom výsledku. Aj s negatívnym výsledkom treba naďalej dodržiavať hygienické opatrenia: umývanie rúk, dodržiavanie odstupov a nosenie rúška.

V prípade pozitívneho testu treba ísť z odberného miesta do domácej desaťdňovej karantény. Možnosť absolvovať karanténu ponúkajú aj súkromné zariadenia, zoznam je na webe ministerstva obrany. O pozitívnom výsledku treba informovať svojho lekára, ako aj osoby s úzkym kontaktom. Aj pre ne bude platiť domáca desaťdňová karanténa.

Pri domácej izolácii budú pre osoby v spoločnej domácnosti platiť rovnaké pravidlá ako pre osoby, ktoré prišli do kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19. A to povinnosť karantény alebo absolvovanie testu s negatívnym výsledkom.

V súvislosti so zamestnaním treba pri pozitívnom výsledku kontaktovať lekára, ktorý vystaví tzv. pandemickú PN. V prípade odmietnutia testu na PN nárok nie je. Zamestnávatelia budú v zmysle uznesenia vlády povinní vyžadovať potvrdenie o negatívnom výsledku testu buď z celoplošného testovania alebo z PCR testu.

Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desať rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí už v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej karanténe.

- Reklama -