Vatikán zverejní správu o kardinálovi McCarrickovi obvinenom zo zneužívania

0
Na archívnej snímke z 23. apríla 2002 kardinál Theodore McCarrick máva z limuzíny počas príchodu do Vatikánu. (Foto: TASR)

Vatikán v piatok oznámil, že na budúci utorok zverejní dlhoočakávanú správu týkajúcu sa bývalého kardinála Theodora McCarricka (90), ktorý bol začiatkom roka 2019 ako vôbec prvý kardinál prepustený z kňazského stavu za sexuálne zneužívanie. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Správa sa bude týkať celého McCarrickovho života – od narodenia v roku 1930 až po rok 2017, keď bol obvinený z pohlavného zneužívania tínedžera v 70. rokoch 20. storočia. Pápež František McCarricka zbavil kňažstva po tom, ako vnútorné vyšetrovanie Vatikánu potvrdilo, že sexuálne zneužíval maloleté aj dospelé osoby.

Pápež prisľúbil v roku 2018, v ktorom McCarricka zbavil titulu kardinála, “dôkladné” vyšetrovanie toho, kto vedel o jeho sexuálnych škandáloch, ako aj toho, ako sa mu napriek tomu podarilo postupovať v cirkevnej hierarchii.

Hoci takéto vyšetrovanie môže podnietiť obvinenia voči katolíckej cirkvi, že sa desaťročia snažila zakrývať pedofíliu a chrániť sexuálnych predátorov, je potrebné “nasledovať cestu pravdy – nech vedie kamkoľvek”, povedal v roku 2018 pápež František.

Na vyšetrovaní sa podieľali aj štyri diecézy, kde McCarrick slúžil – New York, Metuchen, Newark a Washington DC.

František v súvislosti so sexuálnymi škandálmi v cirkvi ohlásil politiku “nulovej tolerancie”, ktorá sa má vzťahovať aj na vysokopostavených predstaviteľov cirkvi. Vlani v máji taktiež schválil prelomové nariadenie, ktoré zaväzuje duchovných oznamovať informácie o možnom pohlavnom zneužívaní svojim nadriadeným.

- Reklama -