Voľby USA: Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Georgia

0
Demokratický kandidát na prezidenta a bývalý viceprezident Joe Biden máva priaznivcom pri odchode z reštaurácie Relish vo Filadelfii, utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Georgia a naďalej vedie v Nevade a Arizone. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylváni, informovala televízia CNN.

V Georgii (16 voliteľov), kde donedávna viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 917 hlasov. Doteraz je tam spočítaných 99 percent hlasov.

V Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov, Biden zatiaľ vedie o 11.438 hlasov, teda menej ako jeden percentuálny bod. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone, kde demokratický kandidát vedie o 1,6 percentuálneho bodu so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, predstavuje Trumpov náskok 1,4 percenta.

V Pensylvánii, kde sa spočítané hlasy pohybujú na úrovni 95 percent, Trump vedie o 18 229 hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, v ktorej ide o 20 hlasov voliteľov, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

- Reklama -