Biden reagoval na Trumpa: Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy

0
Demokratický kandidát na prezidenta USA a bývalý americký viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Kampaň demokratického kandidáta Joea Bidena označila tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na tlačovej konferencii v noci na piatok opätovne obvinil Demokratickú stranu zo snahy o spáchanie volebného podvodu v Bidenov prospech, za “zúfalé a ničím nepodložené”. Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, “že prehráva”. Krátko po Trumpovej tlačovej konferencii zverejnil na Twitteri príspevok aj samotný Biden. Informovala o tom v piatok televízia Sky News.

„Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy. Amerika si prešla príliš veľkým množstvom prekážok, vybojovala príliš veľa bitiek a vydržala príliš veľa na to, aby niečo také umožnila,” napísal na Twitteri Biden.

Trump na tlačovej konferencii obvinil z manipulácií taktiež médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a aj prieskumné agentúry. Poukázal tiež na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. „Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov,” poznamenal.

Trump predtým naposledy verejne vystúpil v stredu ráno, pričom sa vyhlásil za víťaza volieb ešte predtým, než boli spočítané hlasy vo viacerých štátoch. Už vtedy vyslovil podozrenia, že pri sčítaní hlasov sa chystá podvod v prospech jeho demokratického rivala. Podľa volebných odhadov televízie CNN Trump zatiaľ získal iba 213 voliteľských hlasov, pričom jeho demokratický vyzývateľ ich má 253. Na víťazstvo vo voľbách je potrebných 270 voliteľských hlasov.

- Reklama -