Pre zmutovaný koronavírus na norkových farmách uzavreli Severné Jutsko

0
Norky na farme v dánskom meste Gjoel. Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, v stredu 4. novembra 2020 oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. Táto mutácia "by mohla predstavovať riziko, že budúce (koronavírusové) vakcíny nebudú fungovať tak, ako by mali," uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánska premiérka Mette Frederiksenová oznámila vo štvrtok nové obmedzenia týkajúce sa viac ako 280 000 ľudí žijúcich v regióne Severné Jutsko, kde sa v súvislosti s norkovými farmami objavila u ľudí zmutovaná verzia nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Od dnešného večera sa občanom siedmich oblastí Severného Jutska silne odporúča, aby zostali vo svojej oblasti a zabránili šíreniu infekcie,” povedala Frederiksenová na tlačovej konferencii. Takisto sa ostatným odporúča, aby do týchto oblastí necestovali, lebo tam budú zatvorené aj bary a reštaurácie. „Žiadame vás v Severnom Jutsku o niečo skutočne mimoriadne,” uviedla premiérka na margo takéhoto “skutočného uzavretia” regiónu. V smere do regiónu, ako aj z neho bude zastavená premávka autobusov aj vlakov.

Chovateľ noriek Thorbjoern Jepse ukazuje norku na svojej farme v dánskom meste Gjoel. Foto: TASR/AP

Nákaza zmutovanou verziou vírusu sa potvrdila už u 12 ľudí – z toho 11 prípadov bolo v uzavretom regióne a jeden mimo neho.

Kodaň varovala, že táto mutácia môže ohroziť účinnosť akejkoľvek budúcej vakcíny. Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, v stredu oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. V Dánsku je pritom celkovo 1080 norkových fariem, kde chovajú 15 až 17 miliónov týchto zvierat.

- Reklama -