Voľby USA: Vo Filadelfii sa dočasne zastavilo sčítavanie hlasov

0
Volič Cornell Anderson hlasuje počas Volebného dňa v rámci prezidentských volieb USA v meste Kelso, v americkom štátge Washington. Foto: TASR/AP

Sčítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách bolo vo štvrtok dočasne zastavené v meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia. Informovala o tom televízia NBC News.

Demokrati sa totiž obrátili na Najvyšší súd v snahe zvrátiť rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý republikánskym “pozorovateľom” umožnilo vstup do budovy, kde sa sčítavajú hlasy. Zrátavanie hlasov je streamované naživo a demokrati žiadajú, aby osoby dohliadajúce na tento proces boli vonku, nie priamo v budove.

Trumpova kampaň na tlačovej konferencii vo Filadelfii krátko predtým oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový.

V Pensylvánii, kde je spočítaných približne 92 percent hlasov, sa Trumpov náskok výrazne znížil. Kým v stredu tam úradujúci šéf Bieleho domu viedol o viac ako 600 000 hlasov, momentálne má náskok menej ako 200 000 hlasov. Približne 750 000 hlasov je stále nezarátaných.

Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá má 20 hlasov voliteľov, podľa televízie CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

- Reklama -