MZ SR upozorňuje: Osoby v karanténe nesmú na testovanie antigénovými testami

0
Rýchlotest na Covid-19 od spoločnosti Abbott Laboratories. Foto: TASR/AP

Osoby, ktoré sa nachádzajú v karanténe s inými osobami s pozitívnym výsledkom testu, sa nesmú zúčastniť na ďalšom plánovanom testovaní antigénovými testami, a to ani v prípade, že ich antigénový test bol negatívny. Na sociálnej sieti na to upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Človek s negatívnym výsledkom testu, ktorý žije s inou osobou s pozitívnym testom, musí ostať v nariadenej izolácii, až kým uplynie jej obdobie. Rezort zdravotníctva pripomína, že v každom okresnom meste budú zriadené testovacie miesta na antigénové testovanie, kde sa následne budú môcť ľudia dať pretestovať a dostanú nový certifikát, ktorým sa budú môcť preukázať.

Karanténa sa pre pozitívne testované osoby skončí po desiatich dňoch za podmienky, že posledné tri dni nemali klinické príznaky, alebo ak nemali úzky kontakt s pozitívnou osobou na nový koronavírus. Na najbližšie víkendové plánované testovanie (7. a 8. 11.) ísť nemôžu. Po desiatich dňoch budú potrebovať na výnimku zo zákazu vychádzania potvrdenie od lekára o tom, že prekonali v posledných troch mesiacoch ochorenie COVID-19.

- Reklama -