Voľby v USA. Súboj je stále tesný. Trumpova kampaň dohliadne na sčítavanie v Pensylvánii

0
Chodec kráča cez križovatku na ulici Pennsylvania Avenue, v pozadí vyčnieva budova Kapitolu, dva dni po prezidentských voľbách v USA, vo Washingtone 5. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden plánuje vo štvrtok verejné vystúpenie. Kampaň úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa zároveň v tento deň chystá “dôležitý oznam” v Nevade a usporiadala tiež tlačovú konferenciu v Pensylvánii. Informovali o tom televízne stanice Sky News a CNN.

Trump vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter opäť vyzval na zastavenie počítania hlasov a dodal, že “KAŽDÝ HLAS, KTORÝ PRIŠIEL PO DNI VOLIEB, SA NEPOČÍTA!”

Biden, ktorý Trumpa dobieha v kľúčových štátoch, naopak napísal, že “každý hlas musí byť spočítaný”.

Štát Pensylvánia prijíma aj hlasy, ktoré pošta doručí do 6. novembra, v prípade že boli odoslané pred zatvorením volebných miestností. Prezident toto opatrenie plánuje napadnúť na súde. Trumpova kampaň zároveň oznámila, že vo štvrtok ráno miestneho času (17.30 h SEČ) usporiada tlačovú konferenciu v nevadskom meste Las Vegas.

Krátko predtým zvolala Trumpova kampaň tlačovú konferenciu aj vo Filadelfii, na ktorej oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový.

V Pensylvánii, kde je spočítaných približne 90 percent hlasov, sa Trumpov náskok výrazne znížil. Kým v stredu tam úradujúci šéf Bieleho domu viedol o viac ako 600 000 hlasov, momentálne má náskok menej ako 200 000. Približne 750 000 hlasov je stále nezarátaných.

Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá predstavuje 20 hlasov voliteľov, podľa CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa čakajú na výsledky prezidentských volieb počas Volebnej noci v kalifornskom meste Stanton 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Trump momentálne tesne vedie v Georgii (16 voliteľov), kde je spočítaných 96 percent hlasov, náskok má však len o 0,4 percentuálneho bodu. V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, je Trumpov náskok o niečo vyšší.

Biden naďalej vedie v Nevade (6 voliteľov) o približne 8000 hlasov predstavujúcich menej než jeden percentuálny bod. Spočítaných tam je 86 percent hlasov. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone (11 voliteľov), kde demokratický kandidát vedie so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má vyše 48 percent.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Televízia CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

- Reklama -