Fico opäť žiada prezidentku, aby sa vyjadrila k porušovaniu ústavy. Čaputová reaguje na jeho otvorený list

0
Na kombosnímke zľava Zuzana Čaputová a Robert Fico. Foto: TASR/PL.sk

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opätovne žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa vyjadrila k porušovaniu Ústavy SR vzhľadom na nasadenie vojakov do celoplošného testovania na COVID-19. Fico jej zaslal list a pýta sa jej, prečo porušenie ústavy toleruje. Tvrdí, že len hlava štátu môže v núdzovom stave vyslať vojakov. Fico kritizuje aj ombudsmanku Máriu Patakyovú, ktorá uviedla, že preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu v zamestnaní či vstupe do obchodov nedochádza k protiústavnému zásahu do práva na súkromie.

Vlády podľa Fica milujú krízy a núdzové stavy, lebo si môžu robiť, čo chcú, predovšetkým porušovať ľudské práva, mysliac si, že nikdy za to nebudú niesť právnu zodpovednosť. Aktuálne čísla infikovaných podľa neho potvrdzujú, že celoplošné testovanie bol “paškvil”, pretože sme sa nič nedozvedeli.

Fico tiež kritizoval stredajšie (4. 11.) hlasovanie v Národnej rade (NR) SR o vytvorení skupín priateľstva slovenských poslancov s poslancami iných štátov. Opozícia má právo na určitý počet predsedov týchto skupín, no koalícia navrhla vyradiť z týchto zoznamov poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) a poslancov za ĽSNS. Odôvodnila to tým, že ich názory sú “v príkrom rozpore so základnými zásadami, na ktorých je postavená SR”. Smer-SD to považuje za hrubý zásah do demokratického zriadenia SR.

„Niekoho trestať za politický názor je nevídané,” skonštatoval Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Prezidentka: Nie každé využitie OS SR v núdzovom stave patrí do mojej kompetencie

Rozhodovať o akomkoľvek použití Ozbrojených síl (OS) SR počas núdzového stavu nepatrí do kompetencií prezidenta SR, rozhodovať môže len o takom použití, ktoré by predstavovalo nariadenie výkonu mimoriadnej služby. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v odpovedi na list predsedu Smeru-SD Roberta Fica v súvislosti s využitím vojakov pri plošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Zuzana Čaputová, prezidentka SR (Foto: TASR)

Hlava štátu vysvetlila, že v tomto prípade kompetentné orgány posúdili úlohy a využitie vojakov, pričom dospeli k záveru, že nebolo potrebné nariaďovať výkon mimoriadnej služby. „Do mojej kompetencie nepatrí rozhodovanie o akomkoľvek použití ozbrojených síl počas núdzového stavu, ale len o takom ich použití, ktoré by predstavovalo nariadenie výkonu mimoriadnej služby. Nie každé použitie ozbrojených síl počas núdzového stavu si však vyžaduje nariadenie mimoriadnej služby, čo platí aj v prípade vyčlenenia a použitia vojakov na plnenie úloh v zmysle uznesení vlády SR z dňa 9. októbra 2020 a z dňa 18. októbra 2020,” reagovala prezidentka.

Pripomenula, že je povinnosťou vojakov podieľať sa aj na plnení úloh počas núdzového stavu, pri ktorých sú ohrozené životy a zdravie osôb. Podotkla, že v takýchto prípadoch je riadenie armády a rozhodovanie o použití vojakov kompetenciou vlády SR a Ministerstva obrany (MO) SR. Preto by mali oni posúdiť, či je potrebné nariaďovať výkon mimoriadnej služby alebo nie.

Hlava štátu priblížila, že v súvislosti s použitím vojakov pri plošnom testovaní sa stretla s predstaviteľmi vlády a rezortu obrany. Tí ju mali informovať o stave pripravenosti OS SR na plnenie úloh. Podľa slov prezidentky tieto orgány situáciu posúdili a rozhodli, že nariadenie mimoriadnej služby nebolo na splnenie úloh vojakov potrebné. „Toto svoje rozhodnutie mi bolo z ich strany náležite zdôvodnené spôsobom, ktorý som akceptovala,” dodala.

- Reklama -