VIDEO Šeliga: Odkaz pre Fica, Kaliňáka a ďalších politikov, ktorí kryli Gašpara a spol. – priznanie je poľahčujúca okolnosť!

0
Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: Facebook/Juraj Šeliga

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov Tibora Gašpara a Róberta Krajmera. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že priznanie sa v zmysle trestného zákona berie ako poľahčujúca okolnosť. Reagoval tak na akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pri ktorej zadržali viacerých bývalých vysokých policajných funkcionárov.

„Opakujem, toto všetko sa dialo s politickým krytím Smeru, Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a ich nominatna Gašpara! Chcem všetkým, ktorí boli akýmkoľvek spôsobom zapojení do tejto trestnej činnosti pripomenúť ustanovenie § 36 Trestného zákona – priznanie je poľahčujúca okolnosť. Nečakajte, kým vás zoberie NAKA, prestaňte kryť mafiánov a politikov, oni vám nijako nepomôžu. Začnite vypovedať, pomôžte v odhalení trestnej činnosti! Špeciálny odkaz pre Fica, Kaliňáka a ďalších politikov, ktorí kryli Gašpara a spol. – prizanie je poľahčujúca okolnosť!,” vyhlásil Šeliga.

Do budúcna hovorí o potrebe systémových zmien na prokuratúre, výbere nového generálneho aj špeciálneho prokurátora. Nový policajný prezident musí byť podľa neho taký, o ktorom nebudú pochybnosti. Riešenie vidí aj v odmeňovaní čestných policajtov a potrestaní tých, ktorí sa spreneveria svojmu povolaniu. Zdôraznil úlohu nezávislej policajnej inšpekcie.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová rovnako hovorí o potrebe systematických zmien. Na sociálnej sieti doplnila, že štvrtková akcia polície posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícii roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a “našich ľudí”.

NAKA zadržala pri štvrtkovej akcii s názvom Očistec viacero osôb. Zasahovala u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, u exriaditeľa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržať mali aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a ďalších. Vyšetrovateľ vzniesol voči zadržaným obvinenie pre viaceré trestné činy.

-bal, TASR-

- Reklama -