NAKA po akcii Očistec zatkla a obvinila viacero policajných exfunkcionárov. Razie boli aj u Gašpara či Hraška

0
Snímka, keď NAKA vykonávala domovú prehliadku v Janíkovciach, časť Nitry, u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Foto: TASR

Pri štvrtkovej policajnej akcii s názvom Očistec zadržali viacero obvinených osôb. Obvinenie bolo vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vznesené pre viaceré trestné činy. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

„Obvinenie bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, a preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať,” priblížila hovorkyňa.

NAKA od ranných hodín zasahuje v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v Janíkovciach v mestskej časti Nitry. Potvrdil to jeho obhajca Marek Para.

Štvrtková akcia NAKA prebieha aj u ďalších bývalých policajných funkcionárov. Podľa televízie Markíza NAKA zasahuje aj v Ivanke pri Dunaji u bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška a v Leviciach u bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka.

Podľa portálu aktuality.sk krátko po 7.00 h priviezla policajná kolóna na Prezídium Policajného zboru (PZ) v Bratislave aj bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.

Medzi zadržanými má byť podľa viacerých zdrojov aj Marián Zetocha, ktorý bol predchodcom Pavla Vorobjova na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Zetocha je v súčasnosti šéf odposluchov Slovenskej informačnej služby (SIS).

Slobodník vypovedal na ÚŠP 29. októbra. Podľa medializovaných informácií jeho výpoveď mala smerovať k svedectvám obvineného a väzobne stíhaného bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa.

Po výpovedi Ľudovíta Makóa na Prezídiu PZ zriadili minulý týždeň špeciálny tím, zložený z vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP. Tím má vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných či bývalých verejných činiteľov.

- Reklama -