Vrchný súd v Prahe už rozhodol. Vydajú Majského na Slovensko?

0
Jozef Majský, archív. Foto: TASR

 Vrchný súd v Prahe už rozhodol o sťažnosti obhajoby v prípade právoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského voči rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe z konca septembra nevydať ho na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa Vrchného súdu v Bratislave Kateřina Kolářová. Rozhodnutie nie je známe, keďže sa doručuje procesným stranám.

“Vrchný súd v Prahe rozhodol o sťažnosti na neverejnom zasadnutí 27. októbra. Účastníkom rozhodnutie doručuje súd prvého stupňa – Mestský súd v Prahe. Rozhodnutie zatiaľ nebolo účastníkom doručené. V tejto chvíli tak nemôžem informovať o ďalších podrobnostiach, pretože dbáme na to, aby sa o výsledku dozvedeli účastníci od súdu a nie z médií,” zdôraznila hovorkyňa.

Mestský súd v Prahe 30. septembra rozhodol, že Majský sa nevydáva k výkonu trestu odňatia slobody na Slovensko z toho dôvodu, že je zároveň občanom ČR a musel by s vydaním súhlasiť. Zároveň súd rozhodol, že zostáva naďalej v predbežnej väzbe. Toto rozhodnutie nebolo právoplatné. Sťažnosť podala obhajkyňa podnikateľa.

“Štátna zástupkyňa sa práva opravného prostriedku vzdala, keďže jej návrhu súd vyhovel. Teraz bude vo veci predovšetkým aktívny súd, ktorý vyzve príslušný slovenský orgán na predloženie overenej kópie vykonateľného rozhodnutia a návrhu, aby bol trest vykonaný na území ČR. Ďalší postup vyplýva zo zákona o medzinárodnej justičnej spolupráci v trestných veciach,” povedal hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Senát Najvyššieho súdu SR koncom júla zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody.

Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

- Reklama -