Voľby USA: Trump chce právne napadnúť sčítavanie hlasov

0
Americký prezident Donald Trump tancuje po jeho prejave na predvolebnom zhromaždení v meste Grand Rapids, v americkom štáte Michigan 3. novembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Niektorí americkí občania nemajú ani len v deň prezidentských volieb istotu, že ich odovzdané hlasy budú platné. Americký prezident Donald Trump sa totiž zastrája, že sčítavanie hlasov napadne súdnou cestou, informovala v utorok agentúra AP.

Najvyšší súd USA nedávno povolil americkému štátu Pensylvánia započítať v prezidentských voľbách aj hlasy, ktoré prídu poštou do troch dní po volebnom dni, teda po 3. novembri. Dal tak za pravdu miestnemu súdu a nie republikánskej strane, ktorá skorší verdikt napadla.

Trump následne v nedeľu avizoval, že hneď po zavretí volebných miestností v Pensylvánii plánuje podniknúť ďalšie právne kroky s cieľom zneplatniť neskôr doručené hlasy.

V Severnej Karolíne taktiež schválil miestny súd predĺženie konečného termínu na doručenie poštových hlasovacích lístkov o šesť dní.

V súvislosti s tohtoročnými prezidentskými voľbami bolo už v desiatkach amerických štátov podaných približne 300 žalôb. Týkali sa najmä zmien vo volebnom procese súvisiacich s pandémiou, ale napríklad aj svojvoľného umiestňovania volebných urien a podobne, uvádza AP.

Pre prebiehajúce súdne konania budú musieť napríklad v Minnesote volebné komisie fyzicky oddeliť korešpondenčné hlasy, ktoré prídu po zatvorení volebných miestností od tých, ktoré prídu načas.

V Texase chcela Republikánska strana zneplatniť viac ako 120.000 hlasov odovzdaných prostredníctvom tzv. drive-in stanovíšť. Tamojší súd, rovnako ako neskôr aj ten federálny, jej žiadosti zamietol. Republikáni sa však vo veci ešte plánujú odvolať.

Nevadský súd taktiež nevyhovel žiadosti Republikánskej strany, aby volebné komisie v meste Las Vegas prestali počítať korešpondenčné hlasy. Republikáni zvažujú, že sa vo veci odvolajú na nevadskom najvyššom súde.

Trump v pondelok na sociálnej sieti Twitter opätovne spochybnil dôveryhodnosť korešpondenčného hlasovania v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Prezident USA už mesiace bez akéhokoľvek dôkazu tvrdí, že hlasovanie poštou môže vytvoriť priestor pre volebné podvody.

Trump navyše vyslovil požiadavku, že výsledky volieb musia byť známe už 3. novembra, teda ešte počas volebnej noci. Takéto skoré vyhlásenie výsledkov je však veľmi nepravdepodobné, a to najmä v prípade tesného rozdielu medzi Trumpom a jeho demokratickým súperom Joeom Bidenom. Korešpondenčné hlasy sa totiž vo viacerých štátoch USA budú sčítavať ešte aj niekoľko nasledovných dní. Demokratická strana sa pritom obáva, že Trump sa vyhlási za víťaza ešte predtým, ako budú známe oficiálne výsledky.

- Reklama -