Aktualizované Útok vo Viedni: Útočník si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku

0
Forenzní technici zaisťujú dôkazy na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku, uviedol v utorok na svojom webe rakúsky denník Heute. Informáciu o strelive potvrdil aj minister vnútra SR Roman Mikulec, podľa ktorého útočník v minulosti navštívil Slovensko.

Podľa rakúskeho denníka muž so svojím známym údajne v polovici júla vycestoval na Slovensko, aby si zaobstaral muníciu do útočnej pušky typu AK-47 (kalašnikov).

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer oznámil, že 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom bol v minulosti trestne stíhaný v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Muž menom Kujtim Fejzulai bol v apríli 2019 uznaný za vinného za pokus o cestu do Sýrie s cieľom pripojiť sa k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke 22 mesiacov, v decembri ho však podmienečne prepustili.

Policajt kráča okolo sanitiek po streľbe neďaleko synagógy vo Viedni v pondelok 2. novembra 2020.Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Foto: TASR/AP

Nehammer v utorok ráno potvrdil, že teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív.

Páchateľ mal v čase útoku pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň, ručnú strelnú zbraň a mačetu.

Útočník mal cestovať v lete na Slovensko v aute matky svojho známeho z Kosova. Toho podľa denníka Heute považuje polícia za jeden z jeho podozrivých kontaktov, lebo  už niekoľko  mesiacov či  rokov ho úrady  poznajú  pre jeho radikálne postoje.

Slovenská polícia v súvislosti s teroristickými útokmi podľa hovorkyne Prezídia  Policajného zboru Denisy Bárdyovej úzko spolupracuje s rakúskou políciou. “Sme v úzkom kontakte a preverujeme možný pohyb podozrivých osôb aj na území Slovenskej republiky,” vyhlásila.  

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Minister Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.

- Reklama -