Merkelová vyjadrila solidaritu s Rakúskom v boji proti “islamistickému terorizmu”

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila šok nad pondelňajším teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny v boji proti “islamistickému terorizmu”. Informovala o tom agentúra Reuters.

„V týchto ťažkých hodinách, keď sa Viedeň stala terčom teroristického násilia, som myšlienkami s tamojšími obyvateľmi a bezpečnostnými silami, ktoré sa postavili nebezpečenstvu,” uviedla Merkelová vo vyhlásení, ktoré zverejnil jej hovorca na Twitteri.

„My Nemci vyjadrujeme súcit a solidaritu s našimi rakúskymi priateľmi. Boj proti islamistickému terorizmu je naším spoločným bojom,” dodala.

V súvislosti s útokom Nemecko zintenzívnilo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom. Sprísnené hraničné kontroly sú teraz “taktickou prioritou” policajných zložiek, uviedol hovorca nemeckej polície.

Policajti hliadkujú na ulici, kde došlo k streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Rakúska polícia v utorok ráno informovala, že pri útoku vo Viedni zahynuli traja okoloidúci – dvaja muži a žena. Medzitým potvrdili štvrtú obeť – ženu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia pri útoku utrpelo ďalších najmenej 15 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera išlo o stúpenca extrémistickej organizácie Islamský štát. Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer.

Forenzní technici zaisťujú dôkazy na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Podľa ministra spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. Vo meste je momentálne nasadených zhruba 1000 policajtov. Úrady varovali obyvateľov, aby sa vyhýbali centru mesta.

Strelci spustili v pondelok približne o 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusovej epidémie. K útokom došlo na šiestich miestach vrátane synagógy.

- Reklama -