Kurz odsúdil streľbu ako “ohavný teroristický útok”

0
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil pondelňajšiu streľbu vo viedenských uliciach ako “ohavný teroristický útok”. Informovala o tom agentúra APA.

„Naša polícia rozhodne zakročí voči páchateľom tohto strašného teroristický útoku. Som rád, že polícia už jedného páchateľa zneškodnila. Nikdy sa nedáme zastrašiť terorizmom a proti týmto útokom budeme rozhodne bojovať všetkými prostriedkami,” povedal Kurz pre APA.Celá krajina je v myšlienkach s obeťami, zranenými a ich rodinnými príslušníkmi, ktorým vyjadrujem hlbokú sústrasť,” povedal Kurz. „Práve teraz zažívame v našej republike ťažké hodiny. Chcel by som sa poďakovať všetkým zásahovým jednotkám, ktoré najmä dnes riskujú svoje životy, aby nás ochránili,” dodal.

Ochranu uzavretých objektov prevezme armáda, priblížil Kurz s tým, že takýmto spôsobom sa zaistí, aby sa polícia mohla sústrediť výlučne na boj proti terorizmu.

Útok vo Viedni “hlboko zasiahol” aj rakúskeho prezidenta Alexandra van der Bellena. Na Twitteri vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí. „Našu slobodu a demokraciu budeme brániť spoločne všetkými prostriedkami,” zdôraznil.

K streľbe v centre Viedne neďaleko hlavnej mestskej synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach došlo v pondelok večer. Do nemocníc bolo prevezených 15 osôb – siedmi vo vážnom stave. Polícia vychádza z toho, že ide o viac ťažko ozbrojených útočníkov. Hlásené boli dve obete, z toho jednou je páchateľ.

- Reklama -