Egypt na štyri dni otvoril hraničný priechod do pásma Gazy

0
Bezpečnostní pracovníci Hamasu kontrolujú cestujúcich čakajúcich na prechod na egyptskú stranu hraníc s Rafahom 2. novembra 2020. Egyptské úrady od pondelka na štyri dni znovu otvorili hraničný priechod Rafah do pásma Gazy. FOTO TASR/AP

Egyptské úrady od pondelka na štyri dni znovu otvorili hraničný priechod Rafah do pásma Gazy, informovala agentúra DPA.

Egyptské hranice s Gazou sú väčšinu roka uzavreté a Káhira ich zvyčajne otvára len na niekoľko dní za sebou raz za niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Cestujúci sedia vedľa svojich batožín počas čakania na prechod na egyptskú stranu hraníc s Rafahom 2. novembra 2020. Egyptské úrady od pondelka na štyri dni znovu otvorili hraničný priechod Rafah do pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Stovky Palestínčanov sa teraz môžu z Egypta vrátiť do pásma Gazy, píše DPA. Ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že vracajúce sa osoby musia predložiť test na koronavírus, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Egyptské úrady priechod Rafah naposledy otvorili 27. septembra na tri dni. Pásmo Gazy vtedy opustilo 2659 ľudí. Ďalších 819 na toto územie prišlo, pričom museli absolvovať týždennú karanténu. Priechod bol na tri dni otvorený i v auguste tohto roka.

Egypt a Izrael uvalili na pásmo Gazy blokádu v roku 2007 po tom, ako nad týmto územím prevzalo kontrolu palestínske militantné hnutie Hamas. Izrael, Európska únia a Spojené štáty považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

- Reklama -