Šikuta: Sudcovia Najvyššieho súdu váhajú nad odchodom na Najvyšší správny súd. Opäť by museli prejsť výberovým konaním

0
Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta rozumie váhaniu sudcov správneho kolégia NS SR nad možným odchodom na Najvyšší správny súd (NSS) SR. Potvrdila to hovorkyňa predsedu NS SR Tatjana Lesajová. Zriadenie NSS SR má byť jedným z výsledkov reformy súdnictva z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Po schválení vládou ju ešte musí odobriť Národná rada SR.

“Je pochopiteľné, že byť sudcom na novom správnom súde je pre členov správneho kolégia NS SR významnou motiváciou,” uviedol. Zároveň dodal, že sudcovia správneho kolégia NS SR nemajú v súvislosti s možným vznikom NSS SR dostatok informácií na to, aby sa dokázali rozhodnúť.

Ďalej uviedol, že momentálna situácia, keď NS SR nevie presný počet sudcov, ktorí odídu na NSS, zneisťuje personálnu politiku súdu. “Ak sa sudcovia rozhodnú neprejsť za daných podmienok na Najvyšší správny súd, zostávajú sudcami Najvyššieho súdu. Najvyšší súd má pre nich priestor. Môžu sa venovať agende iného z kolégií a rovnako môžu prispieť k zjednocovacej činnosti, v ktorej má Najvyšší súd významnú úlohu,” doplnil.

Navrhovaná právna úprava predpokladá, že aj sudcovia zo správneho kolégia NS SR by museli pri presune do NSS SR absolvovať výberové konanie. V rámci pripomienkového konania navrhoval NS SR možnosť automatického presunu týchto sudcov. “Sudcovia správneho kolégia by to uvítali, nakoľko už raz uspeli v náročnom výberovom konaní na pozíciu sudcu Najvyššieho súdu a sú sudcami Najvyššieho súdu, teda ide o pracovné pozície na rovnakej úrovni,“ uviedol predseda správneho kolégia NS SR Jozef Milučký. Rezort spravodlivosti pripomienku do návrhu zákona nezahrnul.

Hlavným dôvodom pre zavedenie povinnosti absolvovať výberové konanie pred Súdnou radou je podľa hovorcu rezortu spravodlivosti Petra Bublu ten, že vzniká nová súdna inštitúcia, odlišná od NS SR. “Preto nemožno hovoriť o tom, že sú splnené predpoklady pre automatické preklopenie sudcov správneho kolégia na vznikajúci Najvyšší správny súd,” argumentuje.

NSS SR by mal okrem správneho súdnictva plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov všeobecných súdov, prokurátorov a ďalšie zákonom vymedzené právnické profesie. Taktiež by naň mali prejsť kompetencie z Ústavného súdu v rozhodovaní o neústavnosti a nezákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svojím postavením by mal byť rovnocenný NS SR.

- Reklama -