Trudeau: Sloboda prejavu “nie je bezhraničná”

0
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok bránil slobodu prejavu, ale dodal, že “nie je bezhraničná” a nemala by “svojvoľne a zbytočne ubližovať” určitým komunitám. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Vždy budeme brániť slobodu vyjadrovania,” povedal Trudeau v reakcii na otázku o práve ukazovať karikatúru proroka Mohameda, ako to urobil francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo.

„Sloboda vyjadrovania nie je bez hraníc. Máme sami pred sebou povinnosť konať s úctou voči ostatným a snažiť sa svojvoľne či zbytočne neubližovať tým, s ktorými tvoríme spoločnosť a žijeme na tejto planéte,” dodal kanadský premiér.

Trudeau sa takto dištancoval od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a vyzval na “starostlivé” využívanie slobody prejavu.

„V pluralistickej, rôznorodej a úctivej spoločnosti, ako je tá naša, máme sami pred sebou povinnosť uvedomovať si účinok svojich slov a činov na ostatných ľudí, obzvlášť na tie komunity a obyvateľov, ktorí stále zažívajú veľkú diskrimináciu,” vysvetlil kanadský premiér.

Tak ako to Trudeau urobil v predchádzajúci deň s lídrami Európskej únie, aj tentoraz odsúdil nedávne teroristické útoky vo Francúzsku ako “odporné a ešte raz odporné”.

„Je to neobhájiteľné a Kanada z hĺbky srdca odsudzuje tieto činy a stojí pri svojich francúzskych priateľoch, ktorí zažívajú mimoriadne ťažké časy,” doplnil Trudeau.

Vo štvrtok boli v kostole v juhofrancúzskom meste Nice na smrť dobodaní traja ľudia – zločin spáchal Tunisan, ktorého polícia zadržala.

Na Blízkom východe vypukol po útokoch hnev namierený proti Francúzsku a jeho prezidentovi Macronovi za to, že bránil právo zverejniť karikatúry proroka Mohameda v Európe.

Macron ich obhajoval minulý týždeň na smútočnom obrade na počesť zavraždeného učiteľa Samuela Patyho, ktorému útočník na ulici oddelil hlavu od tela po tom, ako pedagóg na hodine o slobode prejavu ukazoval žiakom karikatúry proroka Mohameda.

- Reklama -